Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  ELS ALUMNES DE P-4 ES PRESENTEN

  HOLA, SOM ELS NENS I NENES DE P-4 DE L'ESCOLA COMTES DE TORREGROSSA D'ALCARRÀS, UN POBLE PETIT DE LA COMARCA DEL SEGRIÀ,  AL COSTAT DE LLEIDA. 

  ESTEM MOLT CONTENTS DE PODER TREBALLAR JUNTS EN AQUEST PROJECTE, SEGUR QUE FAREM MOLTES COSES INTERESSANTS I APRENDREM MOLT,

   HEM ESTAT PENSANT MOLT EL LLOC DE L'ESCOLA QUE VOLIEM ENSENYAR-VOS, UNS VOLIEM EL PATI, AL COSTAT D'UN ARBRE MOLT GRAN, UNS ALTRES AL COSTAT DE LA PARADA DE LA CASTANYERA QUE ACABEN DE MUNTAR, AIXÍ QUE AL FINAL ENS HEM FET LES DUES FOTOS.

  ESTEM MOLT EMOCIONATS DE PODER COMPARTIR EL QUE FAREM AMB NENS I NENES D'ALTRES LLOCS, POC A POC ENS ANIREM PRESENTANT:

  A L'ALBERT LI AGRADA MOLT ANAR AMB EL TRACTOR.

   

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  EL PATI DELS GRANS (COMTES DE TORREGROSSA) P3

  Aprofitant que feia un dia de sol magnífic, vam decidir anar a observar el pati dels grans, un lloc per on passen a vegades, i que per ells és molt interessant ja que és el dels alumnes grans. Després d'una introducció on vam parlar de les coses que ens agraden, de les que trobem boniques, a casa, al carrer al lloc on juguen, vam anar al pati amb l'intenció de mirar atentament quines coses els cridaven l'atenció. Aquest és el resultat:

  arbres

  Uns tenen fulles, els altres no, uns estan plens de pinyes, uns fan ombres grans, els altres petites, estan sols o acompanyats, tots tenen l'escorça diferent,...

  la font

  la font va ser un element que els va encuriosir molt, al seu pati no en tenen, no van parar fins que van aconseguir obrir-la, llavors tots van voler fer fotos a l'aigua, de més lluny, de més a prop, l'efecte de l'aigua en la fotografia els va cridar molt l'atenció, ja que estava en moviment i en canvi a la fotografia no.

  petjades

  Les petjades a la sorra els van trobar molt interessants, eren de formes molt diferents, van voler comprobar si eren més grans que les seves, cap on anaven, etc.

   

  ombres

  Va haver un moment màgic en el qual van descobrir les ombres, les van perseguir, però corrien igual de ràpid que ells,  es van adonar que si es giraven les ombres desapareixeien, que s'assemblaven a ells, que a vegades eren grans, d'altres petites, que reconeixien els companys per les seves ombres, no podien atrapar-les, però el que si podien fer era fotografiar-les.

  Reflexos

  Vam acabar al nostre pati i el que hi van trobar més interessant és que es van fer autoretrats, volien fotografiar a través d'un vidre d'una porta i es van reflexar.

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  Petites històries de grans fotografies

  Una platja al cel

        Hi havia una vegada un cel que semblava una platja .

  L'escuma de les ones eren els núvols i l' aigua molt blava era el mar.

  Quan miraves aquest cel semblava que estaves al mar.

  Però aquest cel de platja amaga un secret que no tothom pot veure.

  Fixeu-vos molt bé i el descobrireu. 

  Luisa.

  Un arbre molt valuós.

      Hi havia una vegada un arbre al pati d'una escola. A molta gent no li agradava perquè ocupava molt espai per jugar. Els nens i nenes contínuament li deien al director que tallés el pobre arbre.

  Van passar molts dies i el director estava decidit a tallar-lo.

  L'arbre ja s'havia assabentat de la terrible notícia i estava molt preocupat , per això va demanar als seus amics arbres que l'ajudessin.

  - Siusplau... no deixeu que em tallin!!!-Deia l' arbre.

  -No et podem ajudar, ho sentim...- Van contestar els altres arbres.

     Un dia, el director estava mirant unes fotos de l'escola de feia 100 anys (eren unes fotos que li havien arribat per correu al matí), i entre elles va trobar una foto on hi sortia el mateix arbre que volia tallar al seu pati. Mentre mirava la foto, va sentir el so d'una motoserra, i quan va sortir del seu despatx per impedir la desgràcia, va veure per la finestra que l'arbre ja estava tallat.

  Va sentir unes ganes de plorar però va anar al lloc on hi havia l' arbre i va cridar:

  -Noooooooooo!!!

  Era un arbre molt important per l'escola, però ningú ho sabia. El director va agafar una pinya de l'arbre i va plantar un nou arbre.

    Quatre mesos més tard, va enganxar una foto de l' arbre que havia plantat aquell dia, i llavors tots els mestres i nens de l'escola van comprendre el valor i la

  importància que tenia aquell arbre. Elián

   

  Neu de primavera

   

   

  La neu de primavera ja ha arribat

  i la calor ens ha portat.

   

  És una neu calenta

  que olora a menta.

   

  Neu de cotó, neu voladora,

  s'escapa de les mans

  perquè es exploradora.

   

  Vola pel cel, vola pels parcs,

  per damunt de les cases

  i es fica al meu nas.

   

  Em fa pessigolles i ve un estornut

  els meus amics em senten

  i em diuen: Salut!

   

  Cornel Laco

   

   

   

  El mapa de pedra

   

  En Joan era el millor amic que tenia en Carles. Anaven a classes diferents. En Joan tenia 11 anys i en Carles el mateix, però un dia més gran.

  Ja havien acabat les classes i els dos amics es van trobar, perquè sempre anaven a casa junts.

  -Quedem avui, a les 6 i mitja, a casa meva -Va dir en Carles-

  -D'acord!. - Va dir en Joan

  En Joan a les 6:30h va trucar a la porta.

  -Ja vaig! -Deia la mare d'en Carles.

  Es va obrir la porta.

  -Hola Roseta, - així es deia la mare d'en Carles – que està en Joan?

  -Si,- Va dir la Roseta.- Carles!!! -va cridar -.

  Desprès d'una bona estona va sortir en Carles.

  Els dos amics van anar, corrent, a un bosc. Sempre jugaven allí, perquè tenien una casa, que ells havien construït fa molts temps, a un arbre. Portaven moltes coses cada vegada que anaven. Ja tenien una tele i un ordinador. Aquesta vegada portaven patates, per menjar.

  -Has portat la càmera?- Va dir en Carles.

  -Si- Va dir Joan.

  Volien captar un geni que sempre anava al voltant de la seva caseta, i mentre preparaven la càmera, de sobte va aparèixer un núvol de fum d'on va sortir el geni..

  -Sóc el geni d'aquest bosc, voleu demanar un desig?

  -Si- va dir en Carles sorprès i emocionat .

  -Quin desig?-Va dir el geni del bosc.

  -Volem anar a un món nou, en el que pots volar, fer el que tu vulguis, -i sense acabar la frase es van traslladar a un túnel de molts colors, semblava que estiguessin dins d'un art de Sant Martí.

  En Joan va obrir la càmera i va intentar gravar aquell moment però de cop i volta es van adormir.

  Els dos amics, desorientats i una mica cansats, es van despertar. Tot estava ple de dolços, muntanyes de xocolata, de maduixa, de poma...

  -On estem?-va dir en Carles- La càmera, Joan!!!

  En Joan va obrir la càmera, no es veia res de res, la pantalla estava tota negra.

  -Te'n recordes del geni?,- Va dir en Carles que era el més intel·ligent- El desig s'ha fet realitat!!!, Necessitem un mapa, segur que en aquest món hem de fer alguna cosa.- I de sobte, va aparèixer el mapa dibuixat en una pedra- Mare meva!!!- van dir els dos

   

  -Estic segur que aquesta aventura serà fascinant. - Va dir el Carles.

   

  -Vinga anem a explorar aquesta zona, segur que trobarem una pista.

  Els dos amics van començar a caminar, i van trobar un paperet a un arbre, un arbre de xocolata. En Carles va llegir:

  -Si... voleu sortir d'aquest món, haureu de salvar a la princesa Xuxe que esta al país de la pedra, on hi ha una taca marró al vostre mapa...

  -Caram, noi jo no vull salvar a ningú!- Va dir en Joan amb una veu com si tingués una mica de por- jo vull anar a casa meva -

  -Jo també, però no podem sortir d'aquí fins que no salvem a la princesa Xuxi o com es digui...-Diu en Carles.

   

  I així va ser com els dos amics van caminar molt, i molt , menjaven xocolata, pomes de caramel... Fins que van arribar al país de la Pedra.

  Tot estava ple de pedra: els arbres, els llacs, era un paisatge tenebrós. Van caminar i es van trobar un obstacle, una gran paret de pedra, i es que a l'altre costat estava la princesa, ho sabien perquè escoltaven a la princesa Xuxe dir : AJUDA, SI US PLAU!!!, cada vegada més i més fort.

  -Com podrem travessar aquesta paret si no hi ha res per trencar-la o qualsevol cosa per poder passar?

  I mentre Carles deia això es va repenjar a la paret, que immediatament es va trencar, el Carles, i en Joan van escoltar un so tan fort que casi queden sords.

  Va volar tota la paret, els dos amics es van despertar, en Joan tenia sang a la cara, i el Carles tenia molta sang a la cama esquerra. Després de uns vint minuts, els dos amics, desorientats i adolorits, es van despertar.

  -És curiós, aquesta paret només esta preparada pels xuxelans, no per humans.-Va dir en Carles-.

  Van dirigir-se a dins d'aquest castell, i van veure la princesa Xuxe, estava tancada dins d'una capsa de diamant. Van anar corrents cap a ella, però, de cop i volta va aparèixer un monstre de pedra, tenia un aspecte tenebrós, era gran mesurava uns dos metres d'alçada, i semblava que no tingués cap. Els dos amics es van espantar, però els van aparèixer dues espades, una per cadascú. Van començar a lluitar però no era fàcil, imagineu-vos trencar una gran pedra de dos metres, es bastant difícil.

  Les espades eren de diamant cremat, i com ja sabeu, el diamant és la pedra més dura del món. Després d'una bona estona lluitant, van aconseguir trencar aquest monstre de pedra. I de cop i volta la capsa on estava la princesa, es va obrir. Ara la princesa era lliure. I també, tot el paisatge que estava cobert de pedra, es va tornar de color natural.

  -Moltíssimes gràcies, nois, no sé com agrair-vos- Va dir la princesa.

  -De res. Com podem tornar al nostre món?-Va dir en Carles.

  I sense una paraula més, els dos amics van tornar al món on sempre havien estat.

  Els dos amics van aprendre una gran lliçó, “ajudar”.

  Elián Largo

   

   

  Marlow.Japó. A prop de Yokota .2000

   

  EL TÚNEL MÀGIC

   

  Hi havia una vegada dos germans que anaven en cotxe el Hawamaixi i la Caixu.

  Quan passaven pel túnel del Cambalu, el Hawamaixi li va dir a la Caixu:

  -Mira Caixu el túnel s'ha encès de foc. La Caixu va exclamar:

  -Es veritat quina por!!!

  De cop i volta van sentir una veu que deia:

  -No tingueu por el foc, no us cremarà. La Caixu li va preguntar:

  -Qui ets tu i perquè ens espantes?

  La veu seguia parlant:

  -Tranquils i escolteu-me ven atentament , aquest túnel no es un túnel normal, es un túnel màgic i només s’obre cada 100 anys i molt poques persones tenen la oportunitat a passar a un món màgic. El Hawamaxi va preguntar a la veu: -Però no podem anar al món màgic perquè hem' d'anar a dinar a casa de la nostra avia i si arribem tard s’enfadarà molt amb nosaltres.

  La veu li va dir:

  -Això no es cap problema, perquè quan el túnel s’encén de foc el món es paralitza. Les últimes dues coses que us diré són aquestes: la primera es que només teniu dos dies per estar al món màgic. La Caixu va preguntar esverada: -Però nosaltres, com sabrem que s’acaben els dos dies?

  La veu li contesta: -Us ho diran la gent de aquell món. La segona cosa que us vull dir es que no heu de dir a ningú que existeix aquest món. I ara, adéu que us vagi bé! Els germans quan van entrar al món màgic es van espantar de la gent tan rara que hi havia: la Giraporc o el Ratpànec però aquella gent era amable perquè els hi van donar dues habitacions per passar-hi la nit. Es van divertir molt en aquell món màgic. Va arribar el dia de tornar al món real , la Vacgall els va explicar que havien de marxar perquè ja s’ havia acabat el temps i també que els hi ensenyarien el camí el Capgros i el Mongos. Pel camí van veure coses estranyes com un riu que canvia de color verd a groc o arbres blaus vermells i morats. Al final, al arribar a un desert on hi havia un gran mirall groc, van entrar-hi dins van tornar al cotxe on eren i tot el món va tornar a ser com era abans. Els dos germans al final van anar a dinar a casa de la seva àvia amb un gran record que no oblidaran mai ni explicaran a ningú.

  Mimouna

   

   

   

   

   

  EL MÓN TRANSPARENT

   

  Fa molt i molt de temps em va passar una cosa sorprenent. Un dia ,al despertar-me em vaig "al·lucinar" perquè quan vaig sortir de casa no hi havia ningú i el carrer i el cel els vaig trobar transparents, no vaig entendre res, jo pensava que estava somiant i per saber-ho vaig tornar a casa i

  em vaig tirar aigua a la cara. No era un somni, vaig cridar:

  -Nooooooooo!

  Però algú em va sentir i va venir a veure què em passava. Quan el vaig veure,li vaig dir:

  -Gràcies a Deu que hi ha algú més que jo en aquest món solitari!

  I de tant nerviosa que estava em vaig desmaiar.

  Però aquell nen que era molt amable em va despertar i de cop i volta el carrer i el cel eren reals com abans. Vaig plorar

  d'emoció perquè no m´jo podia creure.

  Peró continuava sent un món estrany,no coneixia a ningú només aquell nen que m'havia despertat.

  Vaig buscar i cridar a la meva família però no el vaig trobar.

  Al dia següent, al despertar-me vaig veure unes persones molt estranyes al meu costat... eren els meus pares

  i els meus tres germans! Per fí era molt feliç amb la meva família!

  Des de aquell dia vam ser feliços i cada nit sopàvem anissos.

  Loubna El Gartit

   

   

   

   

   

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  El cel del nostre pati

   EXPOSICIÓ EL CEL DEL NOSTRE PATI

  Nosaltres, els nens i nenes del grup “Fotografia en curs” de l'escola Comtes de Torregrossa hem fet una exposició de fotografia sobre el cel del nostre pati. Les fotos ens permeten saber els temps que està fent i com es transformen els arbres i com els núvols passen amb colors al·lucinants:blanc,blau,gris,roig,taronja...També hem capturat la boira ,que és unes gotetes d'aigua de colors grisós.

  Durant aquest trimestre hem recopilat moltes fotos en diferents moments del dia .

  Les hem anat visionant, repassant, reflexionant i parlant sobre les seves caracterísiques,fins que hem tingut la idea de fer una exposició de fotos del nostre pati. Per això, hem triat les que més ens han agradat i després les hem classificat per temes.

  Hem vist que la llum canvia els colors i fa que les coses canviïn contínuament,a cada moment són boniques i diferents.

  Fotografiar és saber capturar el temps i els colors en un enquadrament, ser artista , jugar amb els temps i saber captar els canvis.

  Ara també volem inventar històries i títols sobre les fotos que més ens agraden.

  Mamadou Bah

   

  MAKING OF

   

  Observem el nostre pati a partir de l'enquadrament de la càmera. Quan trobem un enquadrament que ens agrada el fotografiem.

  Després mirem les nostres fotos per la pantalla. Parlem de les característiques de cada foto, del seu enquadrament, de quin moment del dia ha estat realitzada, quins colors predominen, quins sentiments ens produeix mirar la fotografia, i també les comparem amb algunes pintures i fotografies dels visionats... Un cop comentades, seleccionem  e  imprimim les que més ens han agradat. Mirem, toquem, parlem i decidim com les podem agrupar.

  Ens adonem que moltes de les fotografies estàn fetes al mateix espai i gairebé amb el mateix enquadrament,però en diferents dies i moments d'un dia.

  Decidim agrupar-les per temes i pensem un títol per la nostre exposició: "El cel del nostre pati"

   

   NÚVOLS

  ARBRE

  TEULADES

   

  PATIS

   

  REIXES

   

   

   

  PLANS GENERALS

   

   

  PINTEM EL NOSTRE CEL!

  El núvol gran. Jia Jie

   

  El núvol taronja. Jia Jie

   

  El núvol blau. Jia Jie

   

  La pluja i la casa. Jia Jie

   

  Núvol amb pilotes. El Mahdi

   

  Els tres núvols de colors. El Mahdi

   

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  Boira

  Aquest dies la protagonista ha estat la boira que ens ha acompanyat durant molts dies i de forma persistent. Cada dia un nen o nena surt al pati a observar el temps que fa i si ho trobem interessant fan una foto. Aquests dies de boira n'hem fet un munt, a les 9 del matí, despres a l'hora del pati i a la tarda per tal de veure quins canvis podiem observar..... podem dir que hi ha hagut dies que els canvis han estat molt minsos...

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  Els colors de la nostra escola

  Des de l'inici de curs hem estat treballant els diferents colors amb els nens i nenes de P-3, hem fet visionats de diferents fotògrafs els hem comentat i després han anat buscant els colors en els diferents espais principalment a dins de l'aula i al pati.

  Vam començar amb el vermell

  Al visionar el seu treball ens va permetre comentar les diferents textures, el lloc on es troba, van veure que el color no sempre és igual....

  Fan un treball d'observació de l'espai molt interessant, busquen per tots els racons i des de totes les perspectives.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  El color blau

   

   

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  El Retrat

  Exposició dels nostres retrats a l'escola.

   

   

  EL PAPA MAO YE TÉ 37 ANYS.

  LI AGRADA PESCAR AMB MI.

  RIU SEMPRE.

  EL PAPA ÉS BOTIGUER. JIA JIE

   

  El meu germà i la meva mare.Aquesta foto m'agrada perquè els dos estan rien i es veuen feliços.La meva mare es diu Rosa i meva germà es diu Sergio. Elián

   

  El meu germà.Aquest és el meu germà. El que més m' agrada d' ell es que és molt graciós. Sempre em fa bromes. I tambè em fa

  " sustos". M'agrada aquesta foto perquè surt el seu ull, que és molt gran, el seu nas i la seva boca. A més, tot el fons es veu de color negre i m' agrada perquè resalta molt la seva cara. Elián.

   

  La meva germana petita . La meva germana és molt graciosa i diu algunes paraules que no entenem ,el que entenem d’ella es quan diu papa i mama . Es diu Wiam i és l’unica que a nascut a Espanya, perquè la resta hem nascut al Marroc. És molt petita nomès te 2 anys.Sap caminar i menjar una mica sola.Normalment no para però quan està tranquil.la i dorm es molt “mona”. Loubna.

   

  La meva mare. He triat a ma mare per fer-li el retrat. Es diu Erika i el seu retrat m'ha sortit bé. M'agraden els seus ulls, ella és molt simpàtica, molt carinyosa i molt divertida . A ma mare li agrada cuinar per això li he fet el retrat a la cuina. M'agrada com m'explica els contes, perquè la seva veu es molt dolça. Quan era petita , la mare em feia pessigolles. Luisa

   

  La meva mare i "La jove de la perla"

  No coneixia el retrat de" La jove de la perla" del pintor Johannes Vermeer. Quan he mirat els dos retrats (la foto de la meva mare i la pintura ) m'he quedat impressionada, perque s'assenblen molt. Tenen la mateixa mirada i les dues sembla que et mirin.Tambè s'assemblen en el nas i les arracades que brillen molt a les dues orelles.Les dues tenen la mateixa postura, mig girades i la cara il.luminada.

  No s'assenblen en el fons. El retrat de la meva mare té els fons de color rosa, marró i blanc. En la pintura, el fons és negre.Jo he volgut fer aquest fons perquè a la meva mare li agrada cuinar. Luisa

   

   

  La meva mare. Cosmin.

   

  El meu germà.El meu germà Suleman és molt mogut, no para mai. Té dos anys i és molt entremeliat . Em va costar mot fer-li la foto perquè no parava.Una de les coses que li agraden més són els cotxes teledirigits amb comandament. Els cotxes surten desenfocat i dóna una sensació de velocitat i moviment. Mamadou

   

  El meu pare.He triat al meu pare perquè la mare està al Senegal. El meu pare es diu Moustafa.Li agrada cuinar molt el pollastre. Matala.

   

  La meva germana. He triat la meva germana,perquè és molt simpàtica i fa moltes bromes i a vegades diu unes paraules que no entenem. És molt guapa i molt carinyosa i té una mà molt treballadora. He triat aquet fons perquè m' agrada el plat del Marroc. Allal

   

   

  Luna.M'agraden molt els gossos. Aquesta és la meva gosseta,és molt guapa i també carinyosa.He triat aquesta foto perquè sembla que està pensant amb nosaltres. Robi

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  El grup de l'Aula d'acollida d'Alcarràs ens presentem!

  Ens presentem d'esquerra a dreta:

  Hola em dic Loubna i tinc 8 anys .Al Desembre faré 9 anys, que es el mes que celebrem el Nadal .Vaig néixer al Marroc i als 5 anys vaig venir a viure a Catalunya. Visc a Alcarràs des de fa 5 mesos. A la família som cinc: el pare, la mare, les meves dues germanes i jo. Es el primer curs que faig Fotografia en curs i m’agrada molt fer fotos i vídeos i tinc una professora que es diu Olivia .El meu menjar preferit es la xocolata i també m’agraden molt les xuxes . Les meves aficions són la natació i l’escalada .

  Hola em dic Matala tinc 12 anys I sóc del Senegal,fa set mesos que visc a Alcarràs amb el meu pare i el meu gema oumar m'agrada venir a escola I jugar amb el meu pare.

  Cosmin.

  Robi.

  Hola em dic Allal, i vaig a 3r A a l’ escola Comtes de Torregrossa .Vaig nèixer a Barcelona el vint-i-quatre de Desembre del dos mil quatre.El curs

  passat vaig estar al Marroc fent segon. La meva germana es diu Mimouna i fa sisè B .Tots dos hem començat aquest projecte de fotografia en curs.

  M’agrada la verdura sobretot els pebrots, les pastanagues i els tomàquets. Els meus esports preferits son: el futbol, el tenis , escalada de muntanyes i la natació.

  Mimouna.

  Hola em dic Luisa Maria tinc nou anys i vinc d' Almeria m' agrada molt ballar i anar amb patins a la patja . No m' agrada el futbol. El que si m'agrada fer es fotos, m'agrada aquest projete perquè tinc la sensació que estic ajudant a la gent.Tambè m'agrada anar al cine amb les meves amigues.

   

  Hola sóc el Dzhenis i tinc 6 anys. Sóc de Bulgària.

   

  Hola em dic MAMADOU BOYE BAH sóc de Guinea i vaig a la classe de sisè C . Vaig arribar a Espanya, a Alcarràs fa 2 anys i mig. Vaig començar a fer cinema l'any passat i aquest curs he començat Fotografia en Curs.I el que m'agrada és el futbol, estic jugant al Baix Segrià a infantil B.

   

  Hola em dic Jhon Elián sóc de Colòmbia.Vaig arribar fa dos anys i mig a Lascuarre, un poble molt bonic de Huesca.Ara estic a Alcarrás.Tinc 12 anys i vaig a classe de sisè A.Aquest és el primer any que estic en aquest cole.Mi agrada jugar al fútbol, tennis i bàsquet.També m' agrada llegir la fotografía les matemàtiques, i els vídeojocs.

 • Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

  Pluja

  El primer dia de pluja, estaven molt emocionats i quan van veure que els grans estaven fent fotos fora al seu pati ells també van voler sortir, però no va ser possible....van fer fotos des de la finestra i la porta del pati.

  El paisatge es va tornar roig i groc.... era molt interessant!!!

  Aquí podeu veure un petit vídeo del que van gravar des de la porta de la classe i quan va parar un petit grup va anar a gravar i escoltar com queia l'aigua per les canaleres d'una classe del costat del seu pati.

   

Páxinas