Escola Montserrat Solà (Mataró)

Estrena 'Quan una porta es tanca'

Obradoiros Programa anual

Quan una porta es tanca, realitzat pels alumnes de 6è de primària de l’Escola Montserrat Solà.

 

 

PRESENTACIÓ A LA FILMOTECA

 

La nostra història sorgeix parlant de situacions emocionals que coneixem. Alguns tenien l’experiència que algun familiar va haver de marxar durant un temps i el trobàvem a faltar, però tots podíem entendre l’emoció i el neguit del canvi d’escola a institut, amb tots els canvis que implica.

Sense saber-ho, quan ja en el segon trimestre van escollir com seria el nostre personatge per a les primeres seqüències, la historia ja estava feta i en el moment de pensar en el guió del film, aquest va sortir sol.

 

Definir el personatge ens va costar, mica en mica el vam anar polint fins arribar al que heu vist a la pel·lícula. Un nen extrovertit, amb un millor amic i una amiga especial, que sent tristesa quan sap que anirà sòl a l’institut, sense cap company.

També vam pensar en l’estat emocional del personatge, per escollir cada pla i les localitzacions. 

Algunes de les categories que hem treballat són:

  • Acompanyar el desplaçament, sobretot quan va a mirar les llistes del principi, acompanyat d’un so insistent per amplificar l’emoció del moment.
  • Des d’un altre espai a través del vidre, on teníem com a referent el fragment del “Els 400 cops”, de Truffaut
  • Canvi d’escala i aproximacions progressives, on volíem mostrar sobretot quan el nostre personatge es troba sol, com a “El circ” de Chaplin
  • Pas del temps, on hem jugat més amb el so ja sigui per simular que passava l’estiu, com per ajudar-nos a fixar-nos en aquella acció que feia el personatge, com a “Llums al capvespre” d’Aki Kaurismaki

Hi ha hagut plans que ens han costat de fer pels sorolls que no podíem controlar, pels reflexes, per la llum. Tot i així hem buscat solucions interessants per poder gravar tots els plans.

Tots els plans estaven força programats en la concepció global de les seqüències, però al passar pel parc vam tenir la idea de gravar a sobre la roda. I ens va sortir una seqüència molt important per a la nostra pel·lícula i per expressar emocions des de la vivència del personatge.

Vam veure que hem d’estar atents al que pugui passar d’imprevist.

 

El tema de l’any han estat les distàncies i tenint en compte aquest concepte hem fet el nostre “film final” “QUAN UNA PORTA ES TANCA”

Hem visionat molts fragments de pel·lícules de diferents categories que ens han ajudat a enriquir la nostra mirada i saber-ne més.

Amb aquest projecte hem après a fer anar les eines per fer una pel·lícula, que fer una pel·lícula no és gens fàcil, a tenir paciència i a treballar en equip, ajudant-nos i amb esforç.

Durant aquest curs a més, hem compartit, hem gaudit i ens hem emocionat.

 

Esperem que us hagi agradat!!!

Escola Montserrat Solà (Mataró)

Rodatge de la seqüència ‘El primer dia’

Obradoiros Programa anual

El primer pla l’hem repetit moltes vegades fins que ens ha sortit bé, doncs era difícil seguir al personatge amb bon pols.

Ha sigut molt divertit. El pla que més m’ha agradat ha estat el primer, tot i que de repetir-ho tantes vegades al final em costava aguantar-me el riure.

Crec que el pla que ens ha costat més ha sigut el 2n.

M’ha agradat molt, ha sigut una bona experiència i molt divertida. Els meus companys s’han portat molt bé i hem aprés més coses del rodatge.

Escola Montserrat Solà (Mataró)

Rodatge de la seqüència 'A la platja'

Obradoiros Programa anual

Aquest dimarts al matí, hem anat a la platja a rodar la nostra seqüència. Ser el protagonista ha agradat, però has de tenir molta paciència. El pla que més ha costat ha estat el del travelling, encara que al final creiem que ens ha sortit prou bé. Tot i el fred, el sol ens ha acompanyat tot el matí i teníem molt bona llum. Hem estat molt bé tot el grup i creiem que ens ha quedat molt bé. Està molt bé això de fer un càrrec diferent a cada pla, estem aprenent molt.

Escola Montserrat Solà (Mataró)

Rodatge de la seqüència 'La Carta'

Obradoiros Programa anual

Aquest dilluns hem fet una seqüència al costat de l'escola, feia fred i estava nuvolat. Tots ho hem fet prou bé, hem treballat molt per aconseguir-ho i estem contents de com ha anat, ens ho hem passat genial. Cadascun dels càrrecs que ens han tocat fer, ens han agradat, però potser els que més són el de sonidista i el de càmera. Estem desitjosos de muntar els diferents plans per veure el resultat final.

Escola Montserrat Solà (Mataró)

Anem més enllà, i comencem a fer seqüències amb les nostres càmeres

Obradoiros Programa anual

A principis de febrer, vam començar a gravar els primers plans lleugers, fent alguna seqüència. La idea era que ens centréssim en alguna de les categories d'algun dels fragments que havíem vist amb en Daniel i l'Esmeralda. Després d'alguna que altra proposta massa fantasiosa, i amb l'acompanyament d'ells, vam acabar fent les següents seqüències.

Us proposem que per a cada esbrineu quina és la categoria principal que hem volgut treballar, i en els vostres comentaris ens ho comuniqueu.

 

 

Escola Montserrat Solà (Mataró)

"Els 400 Cops" a la Filmoteca

Obradoiros Programa anual

El dimecres 30 de juny, vam anar a la Filmoteca de Catalunya a veure la pel·lícula "Els 400 cops". Va ser un matí d'emocions, tant per ser la primera vegada que anaven a la Filmoteca, com per ser la primera vegada que ens trobàvem amb les altres escoles i instituts, així com per la mateixa pel·lícula, tota plena d'emocions.

  Després a classe, ho hem treballat de diferents maneres.

  Primer vam voler parlar, tenir una conversa sobre què ens havia semblat. I donat que estem treballant les emocions, quines eren les emocions que ens havia provocat la pel·lícula i quines tenia l'Antoine cap als seus pares, cap el seu millor amic i cap a l'escola. Algunes d'aquetes idees les vam voler apuntar en el nostre sac de cinema.

 

  Després vam treballar per escrit l'opinió individual sobre el film. Algunes d'aquestes són:

  "La pel·lícula ha valgut la pena veure-la, per ser la primera pel·lícula en blanc i negre que veig sencera. L'he entés molt bé i tot i que costava seguir els substítols. El final m'ha agradat perquè l'Antoine arriba al mar, i ell havia dit que el volia veure."

  "... m'ha agradat perquè surten nens entremaliats, és divertida,... però en alguna conversa ràpida em perdia...."

"... ha valgut la pena veure-la perquè ja m'he acostumat a llegir subtítols. M'ha encantat veure-la i dominar més les seqüències."

"... el que més m'ha agradat ha estat el final perquè ens explica més coses de la seva vida quan li diu a la psicòloga, i quan veu el mar..."

Ara el que estem treballant dins la competència lingüística, és la comunicació escrita mitjançant una carta. Els alumnes són l'Antoine i escriuen una carta a la mare o al René, des del reformatori on ha anat a parar.

Més endavant publicarem algunes d'aquestes cartes.

Escola Montserrat Solà (Mataró)

Estrena Minuts Lumière

Obradoiros Programa anual

Arribada del tren a l'estació de Mataró (Directora: Chaimae, Càmera: Laura, Sonidista: Carolina, Ajudant director: Widad)

Nervis, son d'un dilluns al matí, nous coneguts, ens van acompanyar en el nostre primer minut Lumière. Un cop escollit el lloc, quedava pendent esperar el tren apropiat, que no quedés curt. Al final, vam estar molt contentes de com havia anat, massa ràpid, casi ni ens vam enterar que ho estàvem fent. Ens va agradar molt! I quan ho vam veure a l'aula, encara ens va sorpendre més les ombres que es veien i el so. Ho vam aconseguir!

Sabons La Oca (Director: Eric, Sonidista: Tahira, Càmera: Karam, Ajudant director: Bilal)

Molt desperts i amb ganes, sense donar-nos conte que també ens acompanyava un càmera de la Tv de Mataró, vam estar molt agust preparant l'equip per a gravar el nostre minut Lumière. Ens costava decidir el lloc exacte, doncs passaven masses coses en aquella fàbrica de sabons. Al final ens vam decidir i ... Acció! Va ser genial, sobretot perquè ens van sorpendre accions espontànies que van passar. Ja tenim ganes de tornar-ho a repetir.

Panorama des de l'autobús (Directora: Fio, Càmera: Clara, Sonidista: Mohamed)

Deu ni dó quins bots i com es mou un bus de Mataró. Però al final vam aconseguir muntar l'equip sense caure ni trencar res, je, je! Era un dia tranquil, i sort del conductor que ens va ajudar a fer "callar" a una passatgera que cridava massa. Minut, minut, no va ser, però vam estar contents del treball en equip fet i del travelling escollit.

Premsa de paper (Director: Alex, Càmera: Ymad, Sonidista: Anabel)

El minut pintava molt bé, teníem escollit el lloc, el que volíem que sortís, però a l'hora de la realitat, just quan el nostre minut acabava, començava un segon minut que hagués estat genial agafar-ho. Llàstima que no siguin dos minuts Lumière, si no ens hagués sortit rodó!

Sortida de l'escola (Director: Musa, Càmera: Valen, Sonidista: Cristian, Ajudant de director: Yeneba)

Després de tants dies, al final vam poder gravar el nostre minut Lumière. Estàvem molt nerviosos, els dies que ho havíem fet amb la càmera lleugera, no sempre sortia bé. Al final vam estar molt contents de com havia quedat. I en veure-ho a la pantalla de l'aula, vam veure que realment havia quedat, perfecte!

Esperem que us agradin!

Páxinas