Filmes Retratos de oficios

Institut Castell d'Estela (Amer)

Estrena de 'Avellaners'

Obradoiros Documentais

Avellaners

Som els alumnes de 4t d’ESO d’Educació visual i plàstica de l’Institut Castell d’Estela d’Amer que durant el primer trimestre vam realitzar aquest documental sobre el procés de recollida de les avellanes.

El tema ens va ser proposat des de l’institut ja que a la població d’Amer hi ha força camps d’avellaners. Aquests camps són cultivats per petits propietaris, la majoria dels quals tenen altres feines i no viuen només de les avellanes però segueixen tenint els camps per tradició i perquè l’avellana és un fruit una mica ben pagat.

Vam realitzar el documental al primer trimestre perquè les avellanes es cullen entre finals de setembre i inicis d’octubre.

Vam decidir que volíem rodar les parts més destacades del procés: la collita, la tria, la torrada i l’empaquetat. Per a rodar cada una de les parts ens vam organitzar en grups de tres o quatre i vam fer el rodatge fora de les hores de classe.

Tant en el procés agrícola com en l’industrial, les màquines tenien molta importància però també la força física dels treballadors. Filmar les màquines donava moltes possibilitats, pels moviments i pels sons que feien i pel fet que l’aire a pressió sempre hi era present.

La fàbrica de la Frit Ravich també ens va impressionar, i sobretot ens va agradar la gran esfera per torrar les avellanes i l’agilitat amb què transportaven les mercaderies per dins la fàbrica. Vam pensar que seria interessant veure com les avellanes anaven del camp a la fàbrica.

A l’hora de fer el guió vam pensar que no només volíem explicar el procés de recollida sinó que volíem fer èmfasi en la gent que hi treballava i també ens interessava molt pensar què passaria de cara al futur, si aquest tipus de cultiu es perdria o seguiria formant part de la tradició de moltes famílies d’Amer.

En el muntatge vam decidir combinar el procés de recollida amb l’entrevista que havíem fet a en Joan i en Manel, i afegir unes veus en off nostres per introduir cada part.

Cal dir que per gravar l’entrevista ens vam mirar diferents extrets per veure quines possibilitats teníem. Vam veure entre d’altres:

- Les entrevistes de Raymond Depardon a Perfils camperols.

- També l’entrevista que fa Claude Lanzmann a Shoah.

- O la de La matalassera d’Alain Cavalier.

Al final no ens hem inspirat directament amb cap fragment però entre tot el que havíem vist vam decidir que faríem preguntes a en Joan i en Manel junts per mirar de provocar una conversa informal entre ells.

Volem agrair la col·laboració de la gent que ens va ajudar a poder gravar el procés de recollida de les avellanes i que s’han convertit en personatges del nostre documental:

- En Manel Castanyer i en Joan Casas amb qui vam gravar el procés de recollida i l’entrevista.

- En Pere Rich que ens va convidar a casa seva a veure la tria de les avellanes. 

Cinema en curs

Tràilers dels films documentals dels tallers de....

l'Escola La Popa, l'Escola Riera de Ribes, l'Institut Castell d’Estela, l'Institut Castellet, l'Institut Doctor Puigvert, l'Institut Ferran Tallada l'Institut Joan d'Àustria, l'Institut Pablo Ruiz Picasso, l'Institut Quatre Cantons i l'Institut de Tona.

 

 

Cinema en curs

Estrena de catorze films documentals

Es prepara l'estrena a la Filmoteca de Catalunya de catorze films documentals realitzats als tallers de Cinema en curs 2014-2015.

Rere el roure gros (Escola La Popa, Castellcir), Can Pere, L’hort de l’Isidre, Les caves d’en Josep (Escola Riera de Ribes, Sant Pere de Ribes), Avellaners (Institut Castell d’Estela, Amer), El curs del temps (Institut Castellet, Sant Vicenç de Castellet), Els nostres avis (Institut Doctor Puigvert, Barcelona), Fet a mà, Les veïnes d’El Carmel (Institut Ferran Tallada, Barcelona), Sant Martí. Tres oficis (Institut Joan d'Àustria, Barcelona), Dos mundos (Institut Pablo Ruiz Picasso, Barcelona), Memòries d’una fàbrica (Institut Quatre Cantons, Barcelona), La senyora MariaLa senyora Pepeta (Institut de Tona, Tona).

Escola de Bordils - 6è (Bordils)

COOPERATIVA GIRONA FRUITS

Obradoiros Programa anual

Quan estàvem preparant els Minuts Lumière, vam anar dues vegades a la Cooperativa Girona Fruits que hi ha a Bordils, una per documentar-nos i l’altre per gravar.

Vam triar anar-hi perquè quan fèiem 4t dins el projecte de les pomeres hi vam fer una visita. Recordàvem una mica l’espai, el que hi feien  i vam pensar que seria bonic gravar algun minut i algun retrat de treballadors.

Els plans d’aquesta peça són els plans que vam filmar durant la primera visita.  Els vam  gravar amb la càmera reflex per això, el so no se sent molt bé. 

 

 

Institut Castellet - 1r de batxillerat (Sant Vicenç de Castellet)

MÉS DIARIS D'ESPAIS, TRÀVELINGS I RETRATS

Institut Castell d'Estela (Amer)

Primera projecció d'AVELLANERS

Obradoiros Documentais

Hola! El dimarts vinent dia 28 d'abril estem d'estrena!

Nosaltres ja hem acabat el documental sobre la recollida de les avellanes i en farem una preestrena a Amer.

Hem fet invitacions i cartells que hem plantat pel poble. Esperem que vingui una mica de gent a veure'l.

Ja us ho explicarem.

 

                   

 

Institut Quatre Cantons (Barcelona)

Retrat col·lectiu (I)

Obradoiros Documentais

El passat divendres 17 d’abril vam anar dos alumnes i dos professores a La Escocesa per una nova sessió de filmar. Aquesta vegada teníem pensat i preparat prèviament gravar un retrat col·lectiu dels artistes que treballen/estan presents actualment en aquest centre de creació Desgraciadament només vam poder gravar 2 artistes. La idea principal era la de captar amb la càmera la forma de treballar i d’estar a La Escocesa.

Personalment em va semblar tot un èxit ja que vam captar més de 2 plans per artista i tots molt bé, tant d’imatge com de so. Jo pensava que els artistes acabarien fartant-se o cansant-se de nosaltres ja que vam haver de repetir bastantes vegades els plans perquè captàvem sons exteriors o, fins i tot amb la primera artista, vam haver de moure una taula del seu espai. Doncs... no és van cansar!  I això és tot un èxit i un orgull. En tot moment van fer el que els demanàvem i sempre van estar amables amb nosaltres.

Per a mi ha estat la millor sessió de rodatge que hem tingut en tot el curs. Em vaig sentir molt a gust, tot i els nervis del principi per treballar amb persones desconegudes. Crec que parlo també per les professores quan dic que la sessió ha estat un èxit.

Escola Àngel Baixeras (Barcelona)

Mercat de Santa Caterina

El mercat de Santa Caterina

El mercat de Santa Caterina està al costat de l’escola.

Volem fer unes filmacions a la manera de Nicolás Philibert.

El que ell va fer al Museu del Louvre a París, nosaltres ho farem al mercat de Santa Caterina a Barcelona.

Hem fet grups de treball amb 3 o 4 nenes i nens de P4, primer i segon.

Cadascú tindrà un càrrec i serà responsable d’un aspecte.

L’alumne de segon farà les funcions de directora o director. Buscarà la localització, l’enquadrament i primer pla de la paradista o del paradista.

L’alumne de primer s’encarregarà de la claqueta, demanant el silenci i donant el temps d’inici i de final de la gravació.

L’alumne de P4 serà càmera.

Sortirem a gravar 4 grups amb la Mercè Puig i la Joana Leon els dilluns i els dijous fins que totes i tots haguem treballat.

Un cop tinguem totes les tomes rodades, les mestres farem el muntatge del documental.

P4, primer i segon de l’escola Àngel Baixeras

 

Cine en curso Córdoba

Estreno de los filmes

Ya podéis ver los dieciséis filmes realizados en Cine en curso Córdoba 2014!

Escuela Gobernador José Ceballos

El buscavidas | Burbusoda | Hilando sueños | Transformando madera | Manos de arcilla | 60 segundos de pintura | Hombre de Hierro | Quemando Gomas

Escuela Dr. Carlos Ordoñez

La Carpintería de Daniel | La panadería Santa Rita | Rodados Kike | El taller de Sebastián | La hora de comer | La construcción | Peluquería Lourdes | La peluquería

 

El buscavidas, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno mañana - de la Escuela Gobernador José Ceballos

Burbusoda, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno tarde - de la Escuela Gobernador José Ceballos

Hilando sueños, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno tarde - de la Escuela Gobernador José Ceballos

Transformando madera, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno mañana - de la Escuela Gobernador José Ceballos

Manos de arcilla, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno mañana - de la Escuela Gobernador José Ceballos

60 segundos de pintura, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno tarde - de la Escuela Gobernador José Ceballos

Hombre de Hierro, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno mañana - de la Escuela Gobernador José Ceballos

Quemando Gomas, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno tarde - de la Escuela Gobernador José Ceballos

La Carpintería de Daniel, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno mañana - de la Escuela Dr. Carlos Ordoñez

La panadería Santa Rita, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno tarde - de la Escuela Dr. Carlos Ordoñez

Rodados Kike, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno tarde - de la Escuela Dr. Carlos Ordoñez

El taller de Sebastián, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno mañana - de la Escuela Dr. Carlos Ordoñez

La hora de comer, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno tarde - de la Escuela Dr. Carlos Ordoñez

La construcción, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno mañana - de la Escuela Dr. Carlos Ordoñez

Peluquería Lourdes, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno tarde - de la Escuela Dr. Carlos Ordoñez

La peluquería, realizado por los alumnos de 6º de primaria - turno mañana - de la Escuela Dr. Carlos Ordoñez

Institut Picasso (Barcelona)

Preparació del curtmetratge

Obradoiros Documentais

Hola! 

Havíem escollit el fuster per fer la nostra pel·lícula, però al final el fuster ens va dir que no podia, perquè treballava fora de la ciutat molt de temps, i divendres passat vam anar a un hort.Vam escollir l'hort per fer la pel·lícula, vam anar a l'hort per demanar-los permís per fer fotos i demanar-li al cap que si ens deixava fer la pel·lícula. Quan vam arribar vam fer unes quantes fotos del terreny, dels treballadors, de les verdures. Llavors el cap no estava per demanar-li permís per fer el curtmetratge, i després vam parlar amb el seu fill i ens va dir que el seu pare estava malalt, llavors el Antonio, el nostre profe de cinema, ens va dir que el trucaria per demanar-li permís. 

Al final ens va dir que si que podíem fer el curtmetratge de l'hort. 

En aquests dies prepararem el guió i els plans. A la propera setmana anirem a gravar el curtmetratge.Els propers dies us mostrarem les fotos de l'hort.

Fins aviat!

IES Val do Asma (Chantada)

Retratos

O ZAPATEIRO

Realizado por: Nerea, Rocío, Xabier, Fernando e Valentín.

XOAN, O NOSO CORSEXE

Realizado por: Javier, José Antonio, Aroa, Brais e Pablo.

Coa colaboración de Xoan.

PABLO

Realizado por: Alicia, Pablo, Erica, Victoria, Jorge e Óscar.

Coa colaboración de Pablo.

AVOA DE MARTÍN

Realizado por: Martín, Cristian, Javier, Guillermo, Giuliana e Anxo.

Coa participación de Aurea.

Institut Picasso (Barcelona)

Fotografies dels oficis

Obradoiros Documentais

Hola.

Fa dues setmanes vam començar "El cinema en curs". El primer dia va venir el professor de cine, l'Antonio. Ens va mostrar uns curt-metratges sobre oficis manuals. Després de això ens va dir que havíem de fer un curt sobre el mateix tema: un retrat d'ofici.

Vam escollir diferents oficis per anar-hi. Després d'una setmana vam anar a fer fotografíes als oficis que havíem pensat, que eren: Ferreteria,  Taller mecánic, Sastre, Fusteria i uns horts una mica especials.

Quan hem anat a aquests llocs varem fer fotos, varem veure com treballaven, com eren els instruments que utilitzaven, l'espai com era, la il·luminació, el personatge com atenia als clients, etc...

Os mostrarem unas fotografies.

 

Institut Picasso (Barcelona)

El primer dia

Obradoiros Documentais

Hola

Som els alumnes de l'institut de l'IES Pablo Ruiz Picasso de 4t ESO.

Farem una pel·licula de treballs de la gent que son manuals o retrats d'ofici.

A mida que tinguem imatges i material fet les mostrarem al blog una vegada a la setmana.

Hem tingut una xerrada amb l'Antonio, que és el professor de cinema,  que ens ha explicat i ensenyat curtmetratges de treballs que la gent feia fa molt de temps.

També amb els nostres professors hem fet treballs de veure una pel·lícula dels  Germans Lumière.  Hem fet el Taumatró (és un joc que crea imatges en moviment ). També hem fet l'exposició de les fotografies  d'oficis antics. A més a més hem estudiat l'enquadrament i l'angulació dels plans.

Aquesta setmana farem les fotos dels oficis del barri per triar l'ofici que retratarem.

ADEU, fins la setmana que vé.

Institut Castell d'Estela (Amer)

Muntatge del documental

Obradoiros Documentais

Nosaltres ja estem arribant al final del procés d'elaboració del documental. Hem passat uns quants dies amb el muntatge. Primer muntatnt tots sols i després per grups ajudants per la Meritxell Colell. L'experiència ha estat molt bona i sobretot intensa perquè hem aprofitat el temps i hem anat valorant i rpenent decisions sobre cada escena i el muntatge en conjunt. Ara només faltarà polir el so i retallar el docuemntal perquè ens hem passat de 2 minuts!!!

 

Institut Joan d'Àustria (Barcelona)

Rodatge a la fusteria

Obradoiros Programa anual

El nostre grup som sis alumnes que hem treballat l’ofici de fuster.

Vam sortir un matí a investigar pel nostre barri de la Verneda i després de visitar un parell de deixalleries vam descobrir una fusteria al carrer Pere IV. De seguida el senyor Eugeni, el fuster, va ser molt amable i ens va atendre super bé. Vàrem planificar tota la documentació (fotografies i vídeos) de l’espai, les eines, les màquines i el personatge. Tot seguit vam visionar tot el material i vàrem fer el guió amb l’ajuda d’en Lluís. Després de repassar algun visionat i els protocols de rodatge, càrrecs i de material vam distribuir els càrrecs entre tot el grup perquè tothom pogués fer de tot. Ens va costar molt concertar el dia de rodatge perquè havien operat de la mà al nostre fuster encara que finalment i després d’unes trucades telefòniques vam poder anar a filmar el dia que volíem. Un cop allà a la fusteria teníem l’Eugeni de baixa i amb la mà operada per això vam decidir centrar-nos el personatge i no tant en el funcionament de les eines i les màquines, ja que estava de baixa. Aquesta era una possibilitat que ja havíem pensat en la planificació. El vam fer parlar del seu ofici i de l’important que és fer una feina que t’agradi. Vam rodar algun pla conversant amb el seu amic fuster de la feina que haurien de fer quan tornés a treballar. Ens va atendre molt bé però tenia el temps just i en principi només es podia quedar dues hores. Un cop acabat el treball amb el personatge i els espais, quan ja s’havia d’anar l’Eugeni va tenir l’amabilitat de deixar-nos les claus de la fusteria i vam estar treballant al local i als exteriors durant dues hores més.

Vam fer una feina de grup molt bona. Una mica cansada. En algun moment hi va haver confrontació d’idees perquè volíem dirigir i fer de càmera més d’una vegada. 

Institut Castell d'Estela (Amer)

Entrevista a en Manel i en Joan, recol·lectors d'avellanes

Obradoiros Documentais

Hem estat uns bons dies treballant en aquest procés de la recollida d'avellanes. L'última tasca ha estat entrevistar a dos dels pagesos que hem visitat, en Joan i en Manel. En l'entrevista ens van explicar coses del treball que feien i de com era el passat en relació als avellaners i de com en veuen el futur. L'entrevista ens serà molt útil pel documental. No us en volem abançar cap imatge!

  

 

Páxinas

Subscribirse a RSS - Filmes Retratos de oficios