Filmes Retratos dos avós

Institut Doctor Puigvert (Barcelona)

Estrena de 'Els nostres avis'

Obradoiros Documentais

Els nostres avis

Bon dia. Som els alumnes de l'Aula de Projectes de l'Institut Doctor Puigvert. Venim del districte de Sant Andreu, a Barcelona.

La idea inicial del nostre projecte era parlar d'un ofici. Vam estar visitant tallers de mecànica, de disfresses, de bicis i vam entrevistar familiars per parlar de la seves activitats laborals. Així, poc a poc, ens vam trobar parlant molt de sentiments i de models de vida.

La nostra companya Nerea va proposar parlar de la seva àvia perquè és una persona fonamental a la seva vida. Ens vam interessar en la seva afició pel ganxet, però també per la seva vida al barri i la relació amb els néts. I llavors vam decidir centrar el projecte en els nostres avis.

En les primeres sessions vam veure alguns exemples de documentals. El que més ens ha ajudat va ser el documental La matalassera d'Alain Cavalier. Tant en aquest documental com en les històries dels nostres avis, hem vist la importància de tenir força per lluitar contra les dificultats de la vida.

L'àvia de la Nerea, la senyora Felipa, va participar en moltes de les gravacions. Li voldríem agrair la seva disponibilitat, el seu bon humor i paciència per participar en una activitat que demana assajar i repetir enregistraments. Hem descobert que treballar lentament costa molt i demana molta concentració i sentit crític.

Finalment va arribar el moment de posar-nos a l'ordenador i descobrir la màgia del muntatge. I part de la màgia era afegir a les gravacions les improvisacions del nostre company Kevin a la guitarra.

Voldríem agrair a la Verònica la seva disponibilitat per acompanyar-nos durant tot aquest projecte i per fer tan ràpidament els últims retocs al documental.

Això ens va permetre fer una preestrena en un centre de dia per a gent gran. Estem molt contents que persones de la mateixa generació dels nostres avis l'hagin apreciat.

Us fem una crida a escoltar la gent gran, perquè podem aprendre molt d'ells. I els podem donar i rebre'n molta estimació.

Institut de Tona (Tona)

Estrena dels nostres films dels tallers de Retrats dels avis

Obradoiros Documentais

La senyora Maria

 

La senyora Pepeta

Amb el film hem aconseguit explicar el dia a dia d’una persona gran. També volíem mostrar el seu interès per la tecnologia, ja que va a cursos d’informàtica.

Els espais que hem triat són els que la senyora Pepeta freqüenta més. Són el carrer, perquè sempre va amunt i avall caminant, també l’aula d’informàtica i finalment el pati de casa seva, que és el lloc on fa ganxet i on té gran part dels seus records.

D’entre els visionats de fragments que vam fer amb la Vero abans de començar a pensar en la nostra peça, n’hi ha un de molt inspirador: Fuente Álamo, de Pablo García Pérez de Lara. En el fragment apareix una senyora gran a casa. Es prepara un cafè, i podem veure fotografies i objectes per la casa, que formen part de la seva vida i de la seva història. En el nostre fragment, la Pepeta acaba fent ganxet.

Amb la nostra peça volem mostrar la quotidianitat de la Pepeta, el seu dia a dia. L’hem triat a ella perquè és una senyora gran de Tona de tota la vida, i a més, es mou pels mateixos espais que nosaltres, és propera a la nostra realitat.

A l’hora de preparar la nostra peça, primer de tot vam fer-li una entrevista de prova, d’uns 5 minuts. Després en veure que ens interessava, vam anar a fer-li les fotos de prova i preguntar-li què feia al seu dia a dia.

Vam fer una llista dels plans que volíem, tot i que després vam variar l’ordre per filmar-los. Vam començar pels carrers on ella camina i les vistes que té. Després vam fer plans sobre com treballa al curs d’informàtica i finalment també la vam filmar a casa seva fent ganxet.

Els plans més interessants per nosaltres són aquells on ella surt fent ganxet perquè es filmen a casa seva, podem veure el seu espai diari. Hi ha fotografies i objectes que ens mostren els seus records, ens donen informació sobre la seva vida.

També són interessants els plans de l’ordinador perquè ens parlen de la seva inquietud per aprendre, per conèixer coses noves.

Quan parlàvem amb ella la Pepeta constantment ens deia: 'estudieu, vosaltres que podeu. Aprofiteu el temps, no perdeu l'oportunitat'.

A l’hora de fer el muntatge, vam poder participar per torns, i amb l’ajuda de la Vero vam triar quins plans volíem incloure i en quin ordre.

Cinema en curs

Tràilers dels films documentals dels tallers de....

l'Escola La Popa, l'Escola Riera de Ribes, l'Institut Castell d’Estela, l'Institut Castellet, l'Institut Doctor Puigvert, l'Institut Ferran Tallada l'Institut Joan d'Àustria, l'Institut Pablo Ruiz Picasso, l'Institut Quatre Cantons i l'Institut de Tona.

 

 

Cinema en curs

Estrena de catorze films documentals

Es prepara l'estrena a la Filmoteca de Catalunya de catorze films documentals realitzats als tallers de Cinema en curs 2014-2015.

Rere el roure gros (Escola La Popa, Castellcir), Can Pere, L’hort de l’Isidre, Les caves d’en Josep (Escola Riera de Ribes, Sant Pere de Ribes), Avellaners (Institut Castell d’Estela, Amer), El curs del temps (Institut Castellet, Sant Vicenç de Castellet), Els nostres avis (Institut Doctor Puigvert, Barcelona), Fet a mà, Les veïnes d’El Carmel (Institut Ferran Tallada, Barcelona), Sant Martí. Tres oficis (Institut Joan d'Àustria, Barcelona), Dos mundos (Institut Pablo Ruiz Picasso, Barcelona), Memòries d’una fàbrica (Institut Quatre Cantons, Barcelona), La senyora MariaLa senyora Pepeta (Institut de Tona, Tona).

Institut Castellet - 1r de batxillerat (Sant Vicenç de Castellet)

MÉS DIARIS D'ESPAIS, TRÀVELINGS I RETRATS

Institut Ferran Tallada - documental (Barcelona)

La nostra presentació

Obradoiros Documentais

Hola! som la Malena, la Maham, el Christian, en Guillem, el Junior, la Maria, el Jie, el Gustavo, la Insaf, la Yuliana, en Frank, i el Ionut.

Estudiem a l’Institut Ferran Tallada, que es troba al carrer Gran Vista al barri del Carmel.

La Gran Vista que veiem des de les nostres aules és aquesta:

Per nosaltres és la primera vegada que fem l’optativa de cinema i estem en el projecte. D’entrada estem molt engrescats i tot ha començat bé, sembla interessant.

Hem parlat sobre cinema i tots estem d’acord que és un art, un entreteniment i ens permet evadir-nos de la realitat durant un temps. Algú ha dit una cosa que ens ha agradat:

Hay una metáfora, que nos enseña que podría pasar si actuaramos como los personajes de la película, serie o novelas.

Nosaltres treballarem els retrats dels avis, ja hem començat a investigar i estem descobrint avis sorprenents…

Salutacions i a reveure a tots els companys del  projecte!!

Tots nosaltres!!  alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Ferran Tallada

 

IES Val do Asma (Chantada)

Retratos

O ZAPATEIRO

Realizado por: Nerea, Rocío, Xabier, Fernando e Valentín.

XOAN, O NOSO CORSEXE

Realizado por: Javier, José Antonio, Aroa, Brais e Pablo.

Coa colaboración de Xoan.

PABLO

Realizado por: Alicia, Pablo, Erica, Victoria, Jorge e Óscar.

Coa colaboración de Pablo.

AVOA DE MARTÍN

Realizado por: Martín, Cristian, Javier, Guillermo, Giuliana e Anxo.

Coa participación de Aurea.

Institut de Tona (Tona)

Valorem la feina feta

Obradoiros Documentais

El projecte de Cinema en curs ha estat entretingut i hem après a fer servir diferents materials de cinema.

Encara que al principi ens va costar motivar-nos, al final el resultat ha estat molt bo. Ens hem anat implicant una mica més i hem estat capaços de pensar els guions i manipular la càmera, micròfon...

El projecte també ens ha ensenyat a poder relacionar-nos amb les persones grans, ha sigut interessant perquè ens han explicat moltes coses de les seves vides i també ens han donat consells. Per a nosaltres és poc habitual relacionar-nos amb persones grans, i ha estat una experiència enriquidora.

Institut de Tona (Tona)

Rodatge amb la senyora Pepeta

Obradoiros Documentais

Ahir dimarts dia dos de desembre vàrem fer el rodatge  de la Pepeta.

Vam quedar a les nou a casa seva. El primer pla va ser d’ella caminant com si anés a les classes d’informàtica. Va agafar la maleta i el seu barret a conjunt amb la jaqueta, és molt presumida.

El següent pla va ser de les vistes que veia ella des d’allà.

Un cop acabats els plans d’ella caminant, vam anar al Punt Jove a l’aula d’informàtica on ella fa classes. Allà vam fer tres plans diferents del que feia, el primer d’ella com si acabes d’arribar a l’aula i anés a obrir l’ordinador per mirar el correu. Després li vam fer un pla des de darrera seu. L’últim pla d’aquella aula va ser des del costat, enfocant-li la cara.

Uns dels últims plans va ser d’ella fen ganxet,  en vam fer quatre plans. El primer va ser un pla general en el que es veia ella fen ganxet i el que feia. L’altre va ser de les seves mans, com feia ganxet i l’últim va ser de la cara.

Vam fer molta feina. Ara hem d’esperar el muntatge abans de poder veure els resultats!

Institut de Tona (Tona)

Sessió de rodatge amb la senyora Maria

Obradoiros Documentais

El passat 26 de novembre, a les 9 del matí, vàrem quedar amb la senyora Maria. Vam començar fent algunes escenes sortint del portal de casa seva. Estàvem una mica nerviosos però amb ganes perquè nosaltres havíem de muntar l'equip de gravació. Vam fer més d'una presa perquè passaven cotxes o nosaltres no estàvem preparats. Després vam anar a la fruiteria on ella sol anar a comprar cada dimecres i vam haver de muntar un altre cop l'equip de gravació perquè anàvem rotant els personatges mentre gravàvem.

Hi Havien avis que s’interessaven pel projecte i més d'un ens va demanar de què tractava. Quan vàrem acabar de gravar l'escena, el propietari de la fruiteria ens van regalar una bossa de mandarines que estaven boníssimes. Després la vam acompanyar a comprar les coses que necessitava per fer la recepta. Vam anar a casa seva per acabar de fer les escenes que ens faltaven; va cuinar el què ella acostuma a cuinar cada dimecres (pèsols amb pernil), una de les companyes va ser la convidada de tastar el menjar, mentre els altres anàvem enllestint el projecte.

Finalment, en acabar el projecte, tots ens vam sentir molt contents perquè havíem fet el nostre primer rodatge.

Institut de Tona (Tona)

Sessió fotogràfica amb la senyora Pepeta

Obradoiros Documentais

El dimarts dia 18 de novembre vam quedar, a les 12:15, a casa la sra. Pepeta per fer el treball fotogràfic. Els primers plans fotogràfics van ser navegant amb l'ordinador, ja que vam aprofitar per ensenyar-li a fer unes coses que no sabia. Després, ens va ensenyar unes fotos on estava a la piscina nedant; no les hi vam poder fer nosaltres perquè com que és hivern la piscina està tancada. I a continuació li vam fer unes fotos fen ganxet. Després ella es va posar una mantilla que va fer amb ganxet, se la va penjar a l'esquena, es va posar de la seva "banda bona" i va dir: -Ja la pots fer!

Després de veure tot el que feia i fa amb el ganxet, ens va ensenyar un arbre genealògic de fotos, començant pels besavis i acabant per ella i el seu home. Finalment, vam baixar al carrer amb el seu maletí d’informàtica, com si vingués de l'escola d’informàtica, i li vam fer l’última foto tot pujant les escales de casa seva.

 

Institut de Tona (Tona)

Els avis, font d’experiència

Obradoiros Documentais

Després d’entrevistar i parlar amb alguns avis, tots junts hem elaborat aquest text:

Els avis, font d’experiència.

Els avis són aquelles persones grans que ens trobem dia a dia, persones que tenen experiència i saviesa. Un avi és experiència perquè ha viscut moltes coses a la vida i ha vist els canvis en el món. El que més ens crida l’atenció dels avis és precisament la seva experiència.

Aquesta experiència, que han anat acumulant, ens la poden explicar als joves. A la seva vellesa, rere els canvis físics i mentals experimentats, l’avi necessita descansar perquè ser vell implica que el temps passa al llarg de la vida. Un vida que fa de l’avi un ser d’experiència gràcies a aquest temps viscut durant el qual ha vist i observat fets que l’han ensenyat a viure.

L’experiència és qualsevol situació que ha tingut a la vida i que ha marcat a la persona. Si una persona té més experiència pot entendre millor als altres i els pot fer veure com han canviat les coses. Els avis són com un tresor perquè, malgrat les seves vides hagin pogut ser molt dures, encara segueixen fent el seu camí, acumulant experiència.

I... a més experiència, més saviesa.

Subscribirse a RSS - Filmes Retratos dos avós