Documentais

Liceo Bicentenario Mary Graham (Villa Alemana, Valparaíso)

Inicio documentación

Obradoiros Documentais

 

En la clase de hoy nos dividimos en 3 grupos y fuimos en búsqueda de algún personaje en los alrededores del colegio en el centro de Villa Alemana. Cada grupo tenía que acercarse a un personaje, observar tanto sus particularidades, así como el espacio en que se desenvolvía: bibliotecario municipal, peluquera, un sastre joven y dos vidrieros, uno de los cuales también nos habló de su señora, locutora radial de una radio sueca. Esto último nos pareció un poco misterioso y queremos acercarnos a ella. En la próxima clase cada grupo presentara sus personajes al resto y analizaremos las potencialidades de cada cual.

Cinema en curs

Pel·lícules realitzades a Cinema en curs 2014-2015

Després d'un mes molt intens i emocionant de projeccions, ja podeu veure tots els films realitzats als tallers de Cinema en curs 2014-2015

Films realitzats als tallers de ficció de Catalunya. Enllaç

Films realitzats als tallers documentals de Catalunya. Enllaç

Films realitzats als tallers documentals de Madrid. Enllaç

Fims realitzats als tallers documentals de Galícia. Enllaç

Making of i peces de cloenda. Enllaç

Cinema en curs

Peça de cloenda Cinema en curs - Cine en curso 2014-2015 amb música de Bernat Font i de Niño Josele

Un any de Cinema en curs. Música composada i interpretada per Bernat Font

 

Un año de Cine en curso. Música compuesta e interpretada por Niño Josele

Cine en curso Madrid

Estreno de las películas en Cineteca (Madrid)

El día 16 de junio los alumnos del Colegio Lourdes-Fuhem (Madrid), el Colegio Montserrat-Orcasitas (Madrid), el CEIP A Rúa (Cangas), la Escola de Bordils (Bordils), el Institut Bellvitge (L’Hospitalet de Llobregat) y el Institut Milà i Fontanals (Barcelona) estrenan sus películas en la Cineteca de Madrid.

Después de cada proyección, sus autores presentan el proceso de creación y dialogan con otro grupo que previamente ha visto y analizado la película.

Las fotografías de algunos de los momentos de la jornada en la Cineteca son de Magaly Briand.

Cine en curso Madrid

Las cinco películas estrenadas en Cineteca (Madrid)

Después del estreno en Cineteca de Madrid, ya pueden verse las películas:

Desde nuestros barrios. Des dels nostres barris (Colegio Montserrat - Orcasitas e Institut Bellvitge), La luz en la oscuridad (Colegio Lourdes-Fuhem), Deixando atrás / Dejando atrás (CEIP A Rúa), Mirar endavant / Mirar hacia delante (Escola de Bordils), Més a prop / Más cerca (Institut Milà i Fontanals).

También el making of fotográfico y la pieza 'un año de cine en curso' 

 

Desde nuestros barrios. Des dels nostres barris, Colegio Montserrat-Orcasitas (Madrid) e Institut Bellvitge (L'Hospitalet de Llobregat).

 

La luz en la oscuridad (Colegio Lourdes – Fuhem, Madrid)

 

Deixando atrás / Dejando atrás (CEIP A Rúa, Cangas)

 

Mirar endavant / Mirar hacia delante (Escola de Bordils, Bordils)

 

Més a prop / Más cerca (Institut Milà i Fontanals, Barcelona)

 

Un año de Cine en curso. Música interpretada en directo por Niño Josele

 

Making of fotográfico

Cine en curso Galicia

Estrea das películas

Despois da súa estrea no CGAI - Filmoteca de Galicia,  xa se poden ver as películas realizadas en Cine en curso Galicia 2014-2015.

Deixando atrás (CEIP A Rúa, Cangas), Mudando lares (CPI Curros Enríquez, Pazos de Borbén), O camiño do tempo (IES Plurilingüe Fontem Albei,  A Fonsagrada), Flúe o Miño entre socalcos (IES Val do Asma, Chantada).

 

Deixando atrás (CEIP A Rúa, Cangas)

 

Mudando lares (CPI Curros Enríquez, Pazos de Borbén)

 

O camiño do tempo (IES Plurilingüe Fontem Albei,  A Fonsagrada)

 

Flúe o Miño entre socalcos (IES Val do Asma, Chantada)

 

Un año de Cine en curso. Música compuesta e interpretada por Bernat Font

 

Making of fotográfico obradoiros Galicia 2014-2015

 

Cine en curso Galicia

Proxección das catro películas de Cine en Curso Galicia 2014-2015 no CGAI

O día 12 de xuño os participantes dos obradorios anuais de documental presentaron no CGAI os catro filmes realizados neste curso. Despóis de cada proxección, o grupo presentou o proceso de creación e iniciouse un diálogo con outro grupo que previamente viu e analizou a súa curtametraxe.

Proxectáronse Deixando atrás, CEIP A Rúa (Cangas); Flúe o Miño entre socalcos, IES Val do Asma (Chantada); Mudando lares, CEIP Curros Enríquez (Pazos de Borbén) eO camiño do tempo, IES Plurilingüe Fontem Albei (A Fonsagrada).

Cinema en curs

Projecció dels films dels tallers anuals a la Filmoteca de Catalunya

El dia 9 de juny els participants als tallers anuals de ficció i documental presenten a la Filmoteca de Catalunya deu dels films realitzats aquest curs. Després de cada projecció, el grup presenta el procés de creació i inicia un diàleg amb un altre grup que prèviament ha vist i analitzat el seu curtmetratge.

Les fotografies d’alguns moments de la intensa jornada a la Filmoteca són d’Óscar Fernández-Orengo i Joan Villaplana.

Cinema en curs

Moments dels rodatges dels films finals / Momentos de los rodajes de las películas finales

Abans de l’estrena dels films dels tallers anuals de ficció i documental a la Filmoteca de Catalunya, al CGAI (A Coruña) i a la Cineteca de Madrid, un petit avanç en forma de making of! Per imaginar plans i celebrar el treball, les idees, els moments compartits!

                                                          ................................................................

Antes del estreno de las películas de los talleres anuales de ficción y documental en la Filmoteca de Cataluña, en el CGAI (A Coruña) y en la Cineteca de Madrid, un pequeño avance en forma de making of! Para imaginar planos y celebrar el trabajo, las ideas, los momentos compartidos!

 

Cinema en curs

Estrena dels films documentals a la Filmoteca de Catalunya

El dia 26 de maig els participants dels tallers documentals de Cinema en curspresenten a la Filmoteca de Catalunya els films realitzats aquest curs 2014-2015. La jornada s'organitza en dues sessions i hi participen:

Escola La Popa (Castellcir), Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes), Institut Castell d’Estela (Amer), Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet), Institut Doctor Puigvert (Barcelona), Institut Ferran Tallada (Barcelona), Institut Joan d'Àustria (Barcelona), Institut Pablo Ruiz Picasso (Barcelona), Institut Quatre Cantons (Barcelona), Institut de Tona (Tona).

A continuació es poden veure les fotografies d’alguns moments de la intensa jornada a la Filmoteca!

Cinema en curs

Tràilers dels films documentals dels tallers de....

l'Escola La Popa, l'Escola Riera de Ribes, l'Institut Castell d’Estela, l'Institut Castellet, l'Institut Doctor Puigvert, l'Institut Ferran Tallada l'Institut Joan d'Àustria, l'Institut Pablo Ruiz Picasso, l'Institut Quatre Cantons i l'Institut de Tona.

 

 

Cinema en curs

Estrena de catorze films documentals

Es prepara l'estrena a la Filmoteca de Catalunya de catorze films documentals realitzats als tallers de Cinema en curs 2014-2015.

Rere el roure gros (Escola La Popa, Castellcir), Can Pere, L’hort de l’Isidre, Les caves d’en Josep (Escola Riera de Ribes, Sant Pere de Ribes), Avellaners (Institut Castell d’Estela, Amer), El curs del temps (Institut Castellet, Sant Vicenç de Castellet), Els nostres avis (Institut Doctor Puigvert, Barcelona), Fet a mà, Les veïnes d’El Carmel (Institut Ferran Tallada, Barcelona), Sant Martí. Tres oficis (Institut Joan d'Àustria, Barcelona), Dos mundos (Institut Pablo Ruiz Picasso, Barcelona), Memòries d’una fàbrica (Institut Quatre Cantons, Barcelona), La senyora MariaLa senyora Pepeta (Institut de Tona, Tona).

Institut Quatre Cantons (Barcelona)

Curtmetratge quasi acabat !

Obradoiros Documentais

 

Avui, dia 11/05/15, després de moltes hores de muntatge, hem pogut veure acabada la primera versió del nostre curtmetratge.

 La pel·lícula quan encara no estava ben estructurada durava quasi una hora, però finalment, desprès de treure parts i de veure què és el que quedava malament, dura 15 minuts. Tot i així, haurem de tallar més perquè hi ha parts que s’han fet pesades. Per a mi, sobretot els plans fixos perquè crec que duren massa.

També hem estat decidint el títol. Hem tingut moltes idees però cap ens ha acabat de convèncer... Al final, més per esgotament que per convenciment, hem escollit "Memòries d'una fàbrica".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Quan he vist el curtmetratge acabat m'he sentit molt satisfeta amb la feina que havíem fet. A  més a més m’ha sorprès molt que al veure tota la pel·lícula, hi havia plans, gravacions a artistes, i sons,  que no havia vist ni escoltat mai al muntar el curtmetratge. 

 El procés que hem fet durant tot a aquest curs ha estat lent però de mica en mica hem anat aprenent i el producte final és espectacular. Sembla mentida que vam començar sabent el mínim de cinema i que haguem arribat a aquest punt!

No obstant això, jo crec que el treball en equip per part de tot el grup en general ha fallat i que ens hauríem d’haver organitzat millor ja que cadascú anava pel seu compte.

Tot i que falta acabar de polir el treball, sento que durant aquets trimestres no hem estat perdent el temps, que hem fet molt bona feina!.

 

Júlia Muns

Institut Quatre Cantons (Barcelona)

Rodatge de les veïnes de La Escocesa i primers muntatges

Obradoiros Documentais

El passat 20 d'abril vam grabar a una veïna de La Escocesa, la Carme. Va ser una coneixença molt divertida ja que vam estar conversant i escoltant les seves experiències al llarg de la vida. Els seus pares treballaven a la fàbrica, però finalment, després de molts anys van ser acomiadats per participar en manifestacions sindicals; ell quasi acaba en la presó, però gràcies a l'alcalde del barri, "una bona persona", segons diu la Carme, va poder evitar-la.                                                                                                                                      

 La seva germana també va començar a treballar a La Escocesa com a cosidora i els seus pares tenien l'esperança que la Carme també ho fes, però a la nostra veïna de la fàbrica no li agradaven gaire les tisores i va preferir dedicar-se a altres feines.

Un cop acabats els rodatges, avui, 4 de maig  hem començat a muntar els plans que vam grabar de la Carmen al seu pis. En general ha estat un treball força elaborat, ja que vam grabar molts plans i discurssos però poc a poc la cosa avança; ja tenim mitja pel·lícula muntada!

 

 

SES Vallbona (Vallbona d'Anoia)

Troballa a Ca la Fou

Obradoiros Documentais

Mentre estàvem rodant un pla a Ca la Fou, ens vam trobar una pila de carpesans plens d'arxius i factures de l'empresa del senyor Ollé.

La curiositat ens va portar a investigar què eren aquells documents.

L'Ana i la Marina es van posar a remenar entre la pila d'arxius i  vam trobar documents de feia més de 41 anys.

Des de la pila d'arxius, l'Ana i la Marina anaven destriant quins podien ser interessants, el Diego i la Marta els anaven llegint. Aquest petit “tresor” i la vivència del moment el van gravar la Dai i la Tània.

Gràcies a aquesta troballa hem pensat de donar-li un altre enfoc al documental.

Va ser molt emocionant viure i compartir aquesta descoberta.

SES Vallbona (Vallbona d'Anoia)

Una experiència inoblidable

Obradoiros Documentais

El divendres vam viure una experiència inoblidable.

Ens van convidar (no formem part del grup de cinema en curs) a participar en el rodatge d'una petita part del documental sobre Ca la Fou però que estava ple de contingut.

Vam aprendre des de muntar un trípode fins a fer un balanç de blancs. Gràcies a la senyora Montserrat que va treballar-hi uns quants anys vam poder reviure i sentir a través de les seves paraules, com era la vida i l'experiència d'una època viscuda, fent de cada anècdota un moment especial.

Se'ns va donar molt bé formar part d'un equip de rodatge, semblava com si ho haguéssim fet sempre.

Quan estàvem gravant la part cremada de la fàbrica, on justament la Sra. Montserrat havia treballat, vam gaudir d'un moment únic i màgic; el retrobament d'una noia que viu i treballa a Ca la Fou i la Sra. Montserrat. Va ser un retrobament de dos generacions de treballadores de Ca la Fou.

Laura Garcia i Marc Pujol.

 

CEIP A Rúa (Cangas)

Ideando o documental

Obradoiros Documentais

Tra-la lectura do poema de Juan Ramón Jiménez, pensamos en que planos dos que rodamos poderían evocar as sensacións que o poeta intentaba expresar. Viñeron á nosa memoria o plano de Dani na praia, o travelling dende o barco ó solpor de Xaime, o das bateas de Brais e Fabián, o de Fabián tamén en Liméns, o de Héctor coas luces reflectidas na auga do mar…

 

E a partir de aí, desa NADA, cadáver no sepulcro mariño, as ideas xurdiron ó compás das ondas. Imaxinamos...

chove

venta

néboa

un día gris

mar e ceo, horizonte infinito

un porto

un barco saíndo, o solpor

amencer, un barco chegando

a noitiña, reflexos no marA cámara que viaxa: a babor, a estribor. Na popa, a estela do barco, o porto ó lonxe. A Costa da Vela: ceo e mar, a NADA no horizonte infinito.

Colegio Lourdes (Madrid)

ALUMNOS 4º DIVERSIFICACIÓN DEL COLEGIO LOURDES (MADRID)

Obradoiros Documentais

¡Hola!

Somos 9 alumnos del Colegio Lourdes en Madrid. Nos llamamos: Rodri, Álex, Marco, Pablo, Dani, Carlos, Andrei, Fede y Montse. En nuestro trabajo nos acompañan 4 profesores: Fernando, Alma, Agus y Susana.

Estamos muy contentos de poder participar en este Proyecto porque pensamos que vamos a aprender mucho sobre el cine y además la experiencia con Víctor Moreno, nuestro cineasta, está siendo lo mejor que nos ha pasado hace tiempo…

En nuestra primera salida,  día en el que fuimos a rodar planos del mundo, tuvimos sensaciones muy agradables y divertidas…nos reímos, nos lo pasamos bien, Víctor nos ayudó y nos enseñó cosas nuevas, entre ellas, descubrimos que se podía mirar de otra manera diferente, que en cualquier lugar puede haber un buen plano, que depende de los ojos que lo miren, unos pueden ver una cosa y otros, otra muy distinta, que podemos ponernos de acuerdo todos juntos (como un equipo) para grabar una secuencia, que analizar los vídeos como verdaderos profesionales puede ser muy interesante…

Cuando conocimos el mundo del TRAVELLING, nos sorprendió la propia manera de grabar, el ir en un medio de transporte en movimiento, buscando seriedad, mirando el enfoque en un punto y sobre todo en silencio. Nos repartimos en dos grupos, uno hizo su grabación en el metro y el resto, desde el coche de nuestro profesor Fernando. Fue alucinante el silencio dentro del coche…eso no va a volver a pasar en nuestras vidas.

Todavía nos queda mucho por aprender y compartir, por eso esperamos mantener el contacto con todos vosotros y vosotras!!

Institut Ferran Tallada - documental (Barcelona)

Primer dia de rodatge

Obradoiros Documentais

Avui ha estat el primer dia de rodatge i hem entrevistat a la Josefa. Jo estava en la part de so aguantant el micròfon mentre la Josefa parlava i el meu company Joel estava comprovant que el so estigués bé amb els auriculars. Nosaltres hem tingut molts problemes perquè com hem gravat en un espai obert els cotxes i la gent que passaven per allí s’escoltaven, he hagut de moure’ m del meu lloc diverses vegades perquè el so dels cotxes i la gent s’escoltessin menys que el parlar de la Josefa. Ha estat una experiència agradable i molt reveladora, perquè he pogut fer el que els professionals fan cada vegada que fan una pel·lícula i també agradable perquè com jo no m’esforço en res... havia d’esforçar-me una mica per aguantar el micròfon perquè el nostre vídeo sortís bé. M’he sentit reconfortat sabent que estic treballant en equip, com amb el rugby (que és l’esport que practico).

Anderson Pessoa

 

Jo he estat a l'àudio amb els auriculars escoltant el que gravava el micròfon, si s’escoltava bé o malament. La veritat és que hi ha hagut bastants inconvenients pels sorolls, ja que gravàvem al costat de la carretera, i passaven molts cotxes, autobusos etc... és a dir hi havia molt soroll. La veritat ha estat bé, ja que era la primera vegada que participava en una cosa com aquesta. També el micròfon que utilitzàvem era molt sensible és a dir que s’escoltaven coses que parlava la gent des de l’altra punta.

Joel Iglesias Jimenez

 

Jo he hagut de fer d’entrevistadora. Primer li he demanat a la Josefa que es presentés a ella mateixa. Al principi li he fet preguntes curtes i ella només les contestava. Després d’una estona, li feia moltes preguntes del mateix tema, perquè la Josefa em fes respostes inclusives. Al principi estava molt nerviosa i quan ella contestava, se m’ escapava la veu i no la deixava contestar del tot. Però després quan li preguntava sobre un tema, ella em responia i li deixava que parlés (estava més tranquil·la).També li he ensenyat les fotos de les barraques que sortia a un llibre del Carmel ignorat i a una notícia que va sortir ahir mateix. Havia de fer-li preguntes com: si recordava els llocs que hi sortien, també va resultar que coneixia a una senyora que va lluitar molt per aconseguir les coses, també hi havia una foto on la Josefa va viure, era una casa que va construir la seva mare i que hi havia 3 habitacions i una cuina (allà hi vivien ella, en una habitació, i els seus pares en un altre). Semblava que la Josefa estigués recordant moltes coses i la veia molt contenta. Una cosa nova que sé d’ella és que el seu marit va morir de càncer. La història de la Josefa, trobo que ha sigut dura i interessant.He après com es munta la càmera mirant al Joel i al Jordan, i també he après com es fa el so mirant a l’Anderson.

Judith Samson

 

Yo he sido el cámara. Primero montamos la cámara y luego la hemos nivelado. Hemos puesto la cinta y el primer plano ha sido de la Josefa posando sin que ella se diera cuenta y encima de ella estaba el cartel que decía “club la petanca”. Luego empezamos a grabar en un plano medio para que nos explicara un poco como era su vida: su infancia, cuando llegó al Carmelo, cuando se fue a Marruecos, cuando conoció a su marido, etc... Después  hemos grabado un primer plano de ella. Hemos parado de grabar para poder cambiar la cámara de sitio y grabar un primer plano de ella viendo fotos. Por último un primer plano de las fotos que ella estaba viendo. Me ha gustado ser el cámara porque era la primera vez que grababa y he estado atento de que no entrara la percha en el plano.

Jordan Rojas

 

Hem entrevistat a la senyora Josefa. Jo he estat fent de script. Tenia en compte els “time code”. Sempre estic el costat de la càmera. Hem fet 5 plans de la Josefa (pla general, pla mig, primer pla, i el pla quan ella estava mirant les fotos amb la meva companyia).M’ha agradat fer de script, perquè estic atenta amb el temps de la duració del que estàvem gravant. M’ ha interessat molt la seva història, quan va anar a Marroc als 9 anys amb el seu tiet i va vindre aquí a Barcelona als 14 anys. Abans vivia a les barraques, etc.

Jeremias Almarez

Escola de Bordils- Documental (Bordils)

Instruccions per muntar un trípode (3r i 4t)

Obradoiros Documentais

1.- Treure eltrípode de la funda a poc a poc.

2.- Obrir les potes i fixar-les amb la rodeta del mig.

3.- Un dels companys que aguanti el trípode a l’aire i l’altre que obri la pinça, estiri la pota fins que li vagi bé i fixi la pinça (però que quedi a la nostre mida).

4.- A continuació mirem la bombolla que hi ha a dalt del trípode per veure si esta recte i equilibrat (nivell).

5.-Si ja has comprovat que estigui recte en el centre, ja pots continuar.

6.- Posar la càmera a la pinça i cargola-la ben forta que no se caigui (normalment totes les càmeres tenen un forat a sota on s´ha de cargolar la càmera).

7.- Quan acabis desmunta’l al revés.

8.- Fer tots els passos amb molt de compte i a poc a poc.

Institut Castell d'Estela (Amer)

1r dia de rodatge al camp d'avellaners

Obradoiros Documentais

Com que la collita de les avellanes no espera ens hem vist forçats a començar el rodatge a inicis del mes d'octubre. A l'entorn d'Amer o fins i tot als patis de dins del poble està ple de camps d'avellaners propietat de diferents famílies. A finals de setembre les avellanes ja eren totes a terra, les van apilonar i després collir. Aquest va ser el primer rodatge que vam fer de cara al nostre documental i estem molt contents dels plans gravats.

Escola de Bordils- Documental (Bordils)

El passat de Bordils

Obradoiros Documentais

El primer dia d'intracicle vam decorar la llibreta amb unes lletres i galindaines: INTRACICLES - CURS 2014-2015.

Després cadascú va recordar i anotar el que vam estudiar l’any passat. Tot seguit vam llegir amb al grup el llistat dels temes que vam proposar el curs passat.

Per parelles hem escrit quins temes ens agradaria investigar aquest curs. Hem fet un llistat a l'ordinador amb totes les propostes i hem escrit NO els que ja havíem estudiat. Per acabar, hem marcat amb color verd els més triats, amb color groc els que no estaven tant votats i els que no estaven triats no tenien color.

Finalment hem triat el tema entre tots i hem escollit "el passat de Bordils".

  

Colegio Alicura (Peñalolén, Santiago)

Documentación: armaduras y artistas subversivas

Obradoiros Documentais

Con un grupo fuimos a visitar a Julio. Hace armaduras tal como se hacían en la Edad Media. Dice que hay sólo ocho personas en el mundo que trabajan así. Tiene muchas cosas que contar y mostrar. 

Otros fuimos a visitar a María y Patricia. Son dos arpilleras que llevan más de treinta años en este oficio. Cuando comenzaron, a través de sus arpilleras denunciaban los abusos de la dictadura. Tenían que trabajar de noche y en silencio. Ni sus hijos sabían que trabajaban en esto. La policia les llamaban "artistas subversivas". Hoy sus trabajos se venden en todo el mundo. María viajó hace poco con la presidenta a la India a reunirse con otras artesanas. 

Páxinas

Subscribirse a RSS - Documentais