Construír o retrato

Escola La Immaculada (Vilassar de Dalt)

Retrats d'avis

Els nens i nenes de 2n. de Primària hem visionat moltes fotografies de retrats de diferents autors com Tanit Plana, José Caruncho,  Humberto Rivas, Virxilio Viéitez, Nicolás Muller i Alberto Schommer.

Hem observat la llum, l’enquadrament, el punt de vista, el què volien transmetre els diferents artistes,...

Després nosaltres hem decidit fer retrats d’avis per posar en pràctica el què hem après.

CEIP A Rúa (Cangas)

Retratos de mirada. Retratos do cotiá.

Obradoiros Documentais

Co retrato de Elisa aprendemos que non fan falla palabras, que as súas enrugas, os seus ollos, falan por si mesmos.

Retratando ás cociñeiras, probamos varios encadres e, por fin, o elixido, levounos a Depardon, ós seus Perfiles campesiños, ó fotograma do aldeán dándolle de comer ás ovellas: mesma perspectiva, mesmas liñas de fuga.

Fotograma dos retratos da taberna de Guimeráns

Gravamos textos en of co que quixeron compartir con nós. Para a edición, acordamos onde situar o son. Sentímonos moi satisfeitos do resultado.

E seguiremos retratando:

 • sobre todo, persoas maiores, que teñen moita vida e moito que contar

 • retratos de mirada, sen palabras

 • retratos cotiás, do seu día a día

 • serán protagonistas:  ocupando grande parte do plano, colocando a cámara á altura dos seus ollos, elixindo o momento do día, o lugar que identifiquemos con esa persoa

 

Institut Milà i Fontanals (Barcelona)

PRIMERS RETRATS

Obradoiros Programa anual

Dijous 16 d'octubre vam sortir per gravar retrats d'oficis repartits en 2 grups, cada grup va anar a llocs diferents i vam gravar bons retrats, estem molt entusiasmats per continuar amb el projecte.

 

El grup 1: Vam sortir de l'institut i ens vam trobar a uns senyors fent obres. Vam gravar i vam fer fotos. Després ens vam dirigir a una serralleria, després a una floristeria, i per ultim a una caserna de guàrdia civil. I quant ja estàvem arribant a l'institut ens vam trobar una noia que fa cartera i també li vam fer un retrat.

 

El grup 2: Vam anar a una botiga on arreglen i venen roba, vam gravar com el senyor cosia i vam estar una estona parlant amb ell i ens va explicar coses de la seva vida i del seu ofici.

 

Ens ha agradat molt fer aquest projecte perquè hem après moltes coses com per exemple, com utilitzar el trípode i per a que serveix, buscar un bon enquadrament i escollir bé la llum.

 

Institut Castell d'Estela (Amer)

Els nostres retrats fotogràfics

Obradoiros Documentais

Aquí teniu alguns dels retrats fotogràfics que vam fer la setmana passada. Ens serveixen per acabar-nos de presentar però també hem pogut practicar alguns dels paràmetres de càmera i veure com després a l'hora del rodatge podíem retratar els treballadors o pagesos. Per ordre d'aparició som en: Robert, Jordà, Moha, Cesc, Miki, Quim, Bruno, Paula, Marc, Adrià i ens falta l'Eliezar.

Institut Moisès Broggi - 1r d'ESO (Barcelona)

EL RETRAT

Obradoiros Documentais

Qui sóc, com sóc !

Aquest primer trimestre els alumnes de 1r d'ESO hem estat treballant el projecte artístic: Qui sóc, com sóc. Tema: el Retrat. 

El projecte el realitzem els dimecres al matí i dura tot el trimestre, hi intervenen les àrees de Socials, Naturals, Català i Visual i Plàstica.

A partir del centre d'interès el Retrat hem desenvolupat diverses activitats:

 • hem fet d'historiadors i hem investigat sobre la nostra història de vida, hem fet un arbre genealògic, 
 • hem estudiat el rostre dels invertebrats, hem après a observar acuradament utilitzant un microscopi.......
 • hem conegut fotògrafs, artistes plàstics: Avedon, Van der Keuken, Arcimboldo, Matisse, Picasso...
 • hem creat dibuixos dels nostres companys amb tècniques diferents, i també hem fet de fotògrafs...
 • hem après molts adjectius i aquests ens han ajudat a fer descripcions detallades del que veiem i del que ens fan sentir les imatges...

Com som 63 alumnes i ensenyar-vos tots els treballs seria massa extens, us mostrem alguns exemples del que hem fet:

    

    

    

De fotografies de retrats també en tenim moltes, perqué primer vam fer una primera exploració la vam comentar a classe i després vàrem tornar a fer més fotografies entre nosaltres. El que més ens ha interessat és que la fotografia parli de nosaltres, ens mostri com som, què sentim...

Ens ha costat molt fer la tria definitiva dels 63 retrats, us en mostrem alguns:

   

   

 

  

  

  

  

Un trimestre molt intens ple d'emocions compartides !

Institut Milà i Fontanals (Barcelona)

Els nostres grans veïns

Obradoiros Programa anual

Dijous passat vam anar a veure gent gran que viuen en uns pisos que hi ha al costat de l'institut. Allà vam poder-los fer fotos i també dels seus apartaments. Per simpatitzar amb ells els vam fer preguntes perquè ens expliquessin coses sobre la seva infància i saber com era la seva vida quan eren joves.

Ens vam distribuir en parelles acompanyades d'un professor.

Van ser molt amables amb nosaltres i els va alegrar molt que els anéssim a veure.

Aquestes fotos són un exemple del resultat de la visita:

Text: Derek ; fotografies: Rocio

Institut Moisès Broggi (Barcelona)

Anem al Macba a veure retrats !

Obradoiros Modulares

L' última setmana del primer trimestre els alumnes de 1r d'ESO del Broggi vam anar al Macba per conèixer el museu i veure les obres de fotògrafs que treballen el tema del retrat. Ha estat una sortida vinculada al tema del "Retrat", el projecte que fem el primer trimestre.

Vam veure obres del fotògrafs: Allan Sekula i Sandra Balsells. Ens ha sorprés veure que els colors i la disposició de les imatges determinen molt el significat de les obres. També hem pogut comprovar que el suport per presentar una obra no sempre és la pared. Els retrats d'oficis estaven disposats en uns plafons i et podies passejar per veure les dos cares.

    

També hem vist retrats d' Àngels Ribé i Gerhrad Richter, quina impressió veure la disposició d'aquests retrats..!

     

i ens ha agradat molt veure que també hi havia un artista que posava noms als objectes: Marcel Broodthaers Eloge du sujec.  Ens ha recordat molt la nostra pràctica de Retrat_objecte. 

Després de veure els retrats hem fet una pràctica que consistia en dibuixar algunes obres, així ràpid i de manera simplificada.  Després hem fet grups i cada grup representava amb el cos el dibuix fet mentre els altres companys havien d' endevinar l'obra. Ens han explicat que aquesta acció és diu: performance.

  

    

Ens ha agradat molt conèixer el Macba i veure com fotògrafs de renom treballen el tema del retrat des de diferents punts de vista.

Ens ho hem passat molt bé !

 

Escola de Bordils - 6è (Bordils)

RETRATS

Obradoiros Programa anual

Pere

Abans de fer el retrat, a classe, en vam mirar i en vam comentar uns quants de diferents fotògrafs. A partir d’aquests, havíem d’escollir-ne  un  perquè ens servís de referent i jo vaig triar el retrat VAN DER KEUEN Johan Entre Mysore et Ahmedabad, Inde, 1991.

Aquest  retrat és una dona gran que mira per la finestra i a fora plou, és un primer pla i és amb blanc i negre. La finestra i la part de davant del cos de la dona està iluminat i la resta està fosc, la llum li toca just la part de mig de la cara.

En el meu retrat hi surt la meva iaia que també mira  per una finestra però que quasi bé no es nota que està en una finestra, per què no es veu el marc.  Tampoc vaig poder-ho  fer un dia de pluja però vaig fer la foto cap a dos quarts de sis de la tarda per tenir la llum de quan comença la posta de sol.

La llum m’ha quedat molt diferent del referent que vaig escollir, és la que hi ha al capvespre que és una llum molt especial.

Li vaig voler fer a la meva àvia perquè a la gent gran en els retrats en primer pla és bonic veure les arrugues de la cara, el volum,... li dóna vida al retrat.

Mamassa

El retrat de la meva amiga, Kadijatu,  el vaig fer un matí que feia molt de fred, no feia sol. El vaig fer davant del nostre pis. Volia que sortís el fons verd de la via del tren i sobretot el seu rostre. Vaig pensar molt bé l’enquadrament perquè volia que ella sortís en un costat i a l’altre el seu entorn. Li vaig dir que mirés a la càmera, m’agrada més per què es veu millor la mirada que té, la forma els seus llavis i els ulls.

La foto, penso que també mostra que és una noia agradable i molt simpàtica, i que estava  contenta per què li feia el retrat.

 

Marc

Per fer aquest retrat, vaig agafar de referent la noia assentada a la taula d’en Depardon, però volia que el meu tingués més llum. Vaig haver d’esperar un dia de molt de sol.

Amb el retrat he après que tot no surt a la primera i que les fotos tan boniques dels fotògrafs s’han de treballar i treballar.

Ja acabat el retrat és com treure’t un pes de sobre però és molt gratificant  veure’l acabat. 

La pràctica del retrat ha sigut molt divertida fer-la a la mare per què  ha tingut molta paciència, havia de seguir les meves indicacions, jo era el fotògraf!

Al final per a ella també ha estat gratificant.

Lluc Banyeras

El retrat del meu pare el  vaig fer un dia a  la tarda, quan encara hi havia sol perquè la llum és molt diferent de la del matí.

 El fons flou representa el seu entorn i ajuda  a destacar el seu rostre ben nítid.

 Al principi el referent que vaig triar, era un retrat d’en Depardon, la  noia que estava assentada mirant alguna cosa, vaig fer forces fotos, amb enquadraments diferents i el que em va quedar bé és més tancat.

M’ha sortir força diferent del meu referent

 

 

Martí

Vaig fer la foto al matí perquè volia que li toqués el sol a la cara i que el fons no prengués protagonisme, així quan mires  la foto el primer que veus és el seu rostre.

El que volia que  transmetés el retrat és concentració i que està pensatiu, mirant a l’horitzó. 

 

 

 

Emma

Vaig decidir fer el retrat del meu pare al jardí de casa meva, perquè és un lloc que l’apassiona, li agrada contemplar-lo assegut  en una cadira, cuidar la gespa i les plantes que hi tenim...

Havia de començar buscant la llum, la correcta era la del matí, a ¾ de 9. Durant diverses setmanes he estat provant diferents fons i al final he vist que el millor fons que tenia podia ser la finestra, a on surten reflexes del jardí i del cel.

Amb aquest retrat volia transmetre una mirada pensativa, perduda en els seus pensaments, viatjant pels seus records.

 

Irina

Aquest retrat l’he anat millorant de mica en mica, al principi no tenia gens d’experiència i vaig fer el que em van demanar, una foto retrat, que per a mi era una simple foto de la cara. Però  cada vegada m’anava adonant de més coses, com per exemple no utilitzar el flash, l’expressió de la cara, la mirada, el lloc de la foto, la llum...

En el meu retrat al principi la meva principal intenció era remarcar les mans del meu pare, però fent diferents fotografies vaig descobrir que el que hauria de mostrar i destacar  eren els seus ulls marrons amb un punt de verd maragda i les seves celles que semblen pintades amb un pinzell gruixut.

Per aconseguir-ho vaig buscar un fons  neutre i la llum natural del dematí.

 

 

Laia

La Mar, els dies de sol, acostuma a mirar per la finestra i contemplar el jardí de casa, ja que per ella és un espai agradable i en el retrat volia que es veiés el món que li agrada i que l’envolta.

Fer-ho  va ser difícil, perquè havia de trobar dies amb molt de sol, volia que es reflexes al vidre el que l’envoltava. Vaig haver de tenir molt en compte la  posició, seva i meva, perquè alguns elements que hi havia fora i a dins no acabaven de ser el que buscava i alguns sobraven, no quedaven bé, però al final vaig aconseguir el meu objectiu.

Inspirada en la fotografia de d'Alexander HACKENSCHMIED

 

Pau

Vaig decidir retratar al meu pare. Havia de triar el retrat  d’un expert i fer-lo servir com a referent.

El referent era un pla americà, el retratat tenia els braços creuats, la persona estava al costat dret de la fotografia i la imatge estava feta a l’altura de l’home, (fins i tot una mica més amunt).

El color era impossible de fer igual perquè el referent era en blanc i negre i jo no ho podia fer.

Primer vaig fer unes provatures del meu pare amb una ampolla de cervesa a lamà perquè es notés que és cerveser, fa cervesa artesana. Però aviat vaig descobrir que el que jo volia no anava per aquí, i vaig apartar el tema de la cervesa.

Fent proves, de diferents espais i posicions, a classe vam analitzar les fotos i  la conclusió

 

 

 

Paula

Jo el retrat, l’he volgut fer del meu pare, m’he centrat amb la seva mirada pensativa i cansada, la barba i les celles negres i grosses.  

La foto la vaig fer un dia cap el  migdia ja que així tenia les ombres que hi ha a la paret per què  volia que el fons fos neutre.

El meu retrat, ha anat canviant, al principi era ell pintant un quadre, assegut al sofà, al jardí ... i mica en mica he anat canviant fins trobar el fons que m’agradava i arribar al retrat definitiu.       

 

Brahima

     

El meu germà és molt serio, però també li agrada fer bromes amb la gent que coneix.

En el seu retrat, volia que sortís el lloc on vivim, que és una casa de pedra. Vaig decidir fer un pla americà i que ell  estigués al mig de l’enquadrament.

 La foto li vaig fer després dinar cap a les  dos del migdia, per què a aquesta hora el sol era darrera meu,  aquest dia en feia molt i així podia posar-se davant de la porta i la casa.

Va estar molt content que li fes les fotos.

 

Rita

He aconseguit que la meva mare transmeti tranquil·litat i una sensació   pensativa. Tot el dia de feina, nens, persones, mestres, família... Necessita uns moments per a ella i  li agrada, encara que sigui al vespre, agafar-se uns moments de relaxació .

Volia que el meu retrat donés la sensació que estava  ella sola, amb els seus pensaments, volia mostrar-la tal i com és, riallera, xerraire, amb bon humor, però també tranquil·la i relaxada.

Pol

Una tarda, al sortir de l’escola vaig anar a casa de l’àvia, vaig anar-hi molt ràpid perquè no es fes fosc.

Volia llum natural i va ser la de les cinc de la tarda.

A l’enquadrament volia que si veiés la meva àvia en el seu hort i com a fons l’espai on viu.

Volia que el fotografiat no mirés a càmera, volia que la mirada fos seria, de molt treballadora i cansada.

A la meva àvia li agrada mirar el seu estimat hort  després de treballar-hi, per veure com li ha quedat, després d’una tarda llarga i esgotadora.

 

Edu

Pel meu retrat, al principi el volia fer a dins de casa però  hi havia una cadira,  la televisió o algun moble que no m’agradava que es veiés, no trobava l’enquadrament adequat i a més hi havia poca llum natural.

Després vaig provar de fer el retrat a fora, on hi havia la llum natural de la tarda cap el capvespre.

De les diferents fotos quer vaig fer penso que aquesta és la millor, tot i que podria haver escollit millor el fons potser sense les joguines dels veïns, en canvi si que m’hi agrada els arbres que hi ha, la llum natural i l’enquadrament triat en què la meva mare ocupa quasi tot el pla.

Dani

Des del principi tenia clar de fer el retrat al meu pare. Volia fer-lo quan llegia el diari assegut en un sofà, però vàrem veure que era millor que  la persona no fes cap acció i amb més bona llum, amb llum natural. Vaig provar de fer la foto en altres llocs: recolzat sobre la llibreria i també mirant per la finestra.

Al final vaig decidir que mirés per la finestra i havia de fer la foto  al matí que és quan toca el sol en aquesta finestra perquè si no per la tarda no hi ha prou llum natural i no es veuria bé la cara.

Volia  mostrar que el meu pare,  és un home seriós i pensatiu, sovint es para per pensar sobre les coses, les rumia, se les repensa,..  i he volgut captar aquest moment perquè és quan està pensant en la feina, en el temps, en nosaltres,...

En aquesta foto va ser difícil per la finestra,  que si es veia cremat que si no,...

 

Núria

Em va costar una mica triar la persona a la que volia retratar, i al final vaig decidir que la persona adequada era la meva àvia.

Vaig començar a fer fotos fins que vaig trobar el lloc  concret on fer-les,  a la sala d'estar, a la seva butaca, on li agrada  seure per relaxar-se i cosir,  s’entreté molt fent  jerseis, bufandes, gorros... també fa llençols i fundes pels coixins.

Va costar convèncer a la meva àvia per fer-li les fotos, al segon intent ja em deia que estava cansada.

La foto la vaig fer un dia al migdia, vaig veure que a aquesta hora la llum era molt maca. El que potser no quedava gaire bé era que es veia la tele, però l’enquadrament, la llum i l’expressió de la meva àvia em van convèncer per triar aquesta foto.

 

Escola Comtes de Torregrossa (Alcarràs)

El Retrat

Exposició dels nostres retrats a l'escola.

 

 

EL PAPA MAO YE TÉ 37 ANYS.

LI AGRADA PESCAR AMB MI.

RIU SEMPRE.

EL PAPA ÉS BOTIGUER. JIA JIE

 

El meu germà i la meva mare.Aquesta foto m'agrada perquè els dos estan rien i es veuen feliços.La meva mare es diu Rosa i meva germà es diu Sergio. Elián

 

El meu germà.Aquest és el meu germà. El que més m' agrada d' ell es que és molt graciós. Sempre em fa bromes. I tambè em fa

" sustos". M'agrada aquesta foto perquè surt el seu ull, que és molt gran, el seu nas i la seva boca. A més, tot el fons es veu de color negre i m' agrada perquè resalta molt la seva cara. Elián.

 

La meva germana petita . La meva germana és molt graciosa i diu algunes paraules que no entenem ,el que entenem d’ella es quan diu papa i mama . Es diu Wiam i és l’unica que a nascut a Espanya, perquè la resta hem nascut al Marroc. És molt petita nomès te 2 anys.Sap caminar i menjar una mica sola.Normalment no para però quan està tranquil.la i dorm es molt “mona”. Loubna.

 

La meva mare. He triat a ma mare per fer-li el retrat. Es diu Erika i el seu retrat m'ha sortit bé. M'agraden els seus ulls, ella és molt simpàtica, molt carinyosa i molt divertida . A ma mare li agrada cuinar per això li he fet el retrat a la cuina. M'agrada com m'explica els contes, perquè la seva veu es molt dolça. Quan era petita , la mare em feia pessigolles. Luisa

 

La meva mare i "La jove de la perla"

No coneixia el retrat de" La jove de la perla" del pintor Johannes Vermeer. Quan he mirat els dos retrats (la foto de la meva mare i la pintura ) m'he quedat impressionada, perque s'assenblen molt. Tenen la mateixa mirada i les dues sembla que et mirin.Tambè s'assemblen en el nas i les arracades que brillen molt a les dues orelles.Les dues tenen la mateixa postura, mig girades i la cara il.luminada.

No s'assenblen en el fons. El retrat de la meva mare té els fons de color rosa, marró i blanc. En la pintura, el fons és negre.Jo he volgut fer aquest fons perquè a la meva mare li agrada cuinar. Luisa

 

 

La meva mare. Cosmin.

 

El meu germà.El meu germà Suleman és molt mogut, no para mai. Té dos anys i és molt entremeliat . Em va costar mot fer-li la foto perquè no parava.Una de les coses que li agraden més són els cotxes teledirigits amb comandament. Els cotxes surten desenfocat i dóna una sensació de velocitat i moviment. Mamadou

 

El meu pare.He triat al meu pare perquè la mare està al Senegal. El meu pare es diu Moustafa.Li agrada cuinar molt el pollastre. Matala.

 

La meva germana. He triat la meva germana,perquè és molt simpàtica i fa moltes bromes i a vegades diu unes paraules que no entenem. És molt guapa i molt carinyosa i té una mà molt treballadora. He triat aquet fons perquè m' agrada el plat del Marroc. Allal

 

 

Luna.M'agraden molt els gossos. Aquesta és la meva gosseta,és molt guapa i també carinyosa.He triat aquesta foto perquè sembla que està pensant amb nosaltres. Robi

Institut Narcís Monturiol (Barcelona)

L'emoció del retrat

Obradoiros Programa anual

Som divendres, en Pep Garrido presenta la pràctica “Construir el retrat” i, en silenci, les fotografies de Avedon, Gonnord, Depardon, Cartier-Bresson, Humberto Rivas, ens mostren homes o dones que quasi sempre estan sols i que ens “diuen” moltes coses. Sentim que són fotografies fetes “d’una altra manera”.

Comença un diàleg, ens fem preguntes, intentem posar-nos en el lloc del fotògraf davant de cada fotografia i quan acaba la classe sembla que cadascú ja comença a imaginar la persona a la qual li farà el retrat, a quin fotògraf agafarà com a referent, l’espai on fer la primera sessió de fotos, la llum....

Queda clar que s’ha d’escollir una persona més gran o, com a mínim, de la mateixa edat, que aquesta persona sabrà que li farem un retrat, que li haurem de donar instruccions, que no ha de posar, que no es tracta d’aconseguir “fotos robades”, que quan acabem la primera sessió de fotos les comentarem a classe i en farem una segona sessió... I que el primer que hem de fer és una descripció de la persona escollida.

Però serà la primera pràctica en petit grup al mateix institut la que facilitarà que tothom entengui millor el que s'ha de fer, què vol dir que s’ha d’anar parlant amb la persona a la qual retratem, què vol dir que el que importa és la mirada de l’autor o autora de la fotografia.

Quan dies després comentem a classe les fotos de les primeres sessions, augmenta l’emoció. Molts alumnes plantegen que, al principi, tenien molta vergonya de presentar les fotos però que escoltar els comentaris i els suggeriments de tothom havia estat una experiència molt interessant i enriquidora. I que ha ajudat a enfocar la segona sessió de fotos.

No sempre ha estat fàcil la tria de fotografies. Però comentant aquesta tria tothom ha pogut posar de manifest el que pretenia fent les fotos i el grau de satisfacció del que havia aconseguit.

Tampoc ha estat fàcil decidir si per presentar les fotos definitives al bloc, les havíem d’acompanyar amb un text o no. Aquest és el resultat.

 

            "La inspiració"                                    

                                                                Elias Merlo

 

                                                                                                           "Soc el que soc gràcies a ell"     

                                                                                                                        Raul Ruesca

 

            "Les experiències ja viscudes li donen una saviesa especial a la teva mirada"

                                                                                                                          Anna Carrasquedo   

 

                                                                   "Amb una mirada teva el mon es queda sense paraules"    

                                                                                          José Ángel Alonso

                                                                                                                                                                         

        "El Pensament: lloc on refugiar-te de la rutina del dia on et pots crear una nova vida"                                                                                                                                        Esther Baca

 

                         "Naturalitat, personalitat, originalitat i un somriure enlluernador"     

                                                            Marc Giral

 

            "Tranquil.litat i tristesa"

                                                                                           Jazmin Simbana

 

                                                                                        "La sensualitat i la bellesa d'una mirada"     

                                                                                                        Génesis Duque

 

            "La mirada es el espejo del alma"

                                                                            Laura Ortíz                                                           

 

                                            "Y vi como el cielo le hacía el amor al mar. ¿Y qué sentiste? Libertad"     

                                                                                     Aina Charines

 

            "Um somriure amagat"

                                                                                            Vanessa Mina

 

                                                                                                 "Somriure matiner"     

                                                                                                     Alex Guerra

 

            "Amb tu tot és fàcil"

                                                                                          Neus Bayascas

 

                                             "Un somriure valent, un somriure que ningú coneix"     

                                                                      Gemma Sauch

 

            "LLum: ella és càlida, alegre i enèrgica"

                                                                                                          Alba Martín

 

                                                                                         "Algú ja riu i surt el sol"     

                                                                                              Sofia Lapuerta

       

           "La teva felicitat, la nostra amistat"

                                                                                                  Mónica Nicolau

 

                                                 "Fer riure a una amiga en un dia en que tot és gris"              

                                                                       Selena Górriz

 

            "Una personalitat única"

                                                                    Marina Casillas                                                                          

                                                                                                                    

                                                                                                                 "Tu sol en aquest mon"      

                                                                                                                      Xènia González

                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Institut La Plana (Vic)

L'Anna, una persona molt propera

Obradoiros Programa anual

Hola em dic Javi i he fet aquest retrat a la meva vetlladora. 

En aquest retrat buscava que estigués en una postura natural. Volia que em mirés fixament. L'he volgut retratar a l'aula on passem bons moments junts i també de dolents.Buscava reflectir la seva expressió tranquil•la i la sinceritat. Volia que sortís natural, tal com és ella. 

El fons és blanc perquè ella anava de negre i volia ressaltar la seva persona combinant amb l'entrada de llum. 

Aquesta fotografia em transmet seguretat i alegria.

 

L'Anna

Institut Moisès Broggi (Barcelona)

Retratem al nostre company II

Obradoiros Modulares

Hola,

Som l'Andrea i l'Eva alumnes de 1r ESO B. Us presentem la selecció de retrats fotogràfics que hem fet entre tots.

A classe som 20 i ens hem fet els retrats entre nosaltres.

A sota de cada parella d'imatges hem posat una frase o una paraula que diu alguna característica de com és cada personatge.

Esperem que us agradi !

 • La Silvia retrata la Xènia

  

... és amable, riallera i divertida.

 

 • El Jairo retrata al Duncan

  

.... és un bon amic, li agrada ser seriòs.

 

 • L' Andrea retrata l' Eva

  

... la foto de la dreta em recorda el mar, l'horitzó. Sensació de pau, tranquilitat.

 

 • La Xènia retrata la Silvia

   

... és reservada.

 

 • L' Eva retrata l' Andrea

 

... és tendra, de mirada sincera, afable..... transmet serenitat, dolçor

 

 • El Romain retrata al Jack

  

... té un caracater fort, és divertit. 

 

 • El Duncan retrata al Jairo

  

.... és un bon company, té una actitud segura.

 

 • La Tània i la Jennifer retraten la Mica

  

... sempre regala somriures i està disposada a ajudar.

 

 • La Jennifer retrata l'Aran

  

... li fan vergonya les fotos, dibuixa molt bé i és una bona companya.

 

 • La Gris fotografia la Miriam

  

... és riallera i simpàtica.

 

 • La Jennifer fotografia al Xiahui

  

... és reservat, té vergonya, és un bon company.

 

 • La Miriam retrata la Gris

  

... té uns ulls molt bonics.

 

 • La Natàlia retrata a l'Olga

  

... li agrada passar desapecebuda.

 

 • L' Eloi retrata el Jhon

   

... és juganer.

 

 • L'Olga retrata la Natalia

   

... és tímida, no li agrada cridar l'atenció.

 

 • La Mica retrata la Jennifer

   

... li agrada fer fotos, és riallera.

 

 • El Jack retrata el Romain

   

.... és molt simpàtic i divertit.

 

 • La Mica retrata la Tània

   

... és presumida.

 

 • El Jhon retrata a l' Eloi

   

.... és simpàtic !

 

 • Autorretrat del Lince

   

.... és juganer.

 

Estem molt contents de l'esforç que hem hagut de fer per poder gaudir d'aquestes fotos tant boniques.

Ens ha costat molt penjar-les al bloc, però ha valgut la pena !

 

Eva i Andrea

1r ESO B

 

Institut Moisès Broggi (Barcelona)

Retratem al nostre company

Obradoiros Modulares

Hola, 

Som la Vicky, l' Anna Giribet i el Carles, alumnes de 1 ESO A del Broggi. Us presentem la nostra pràctica de retrats fotogràfics. Una part del nostre projecte de 1r d'ESO.

A classe de plàstica vam triar la nostra parella a fotografiar, la vam descriure: com és, qui és, què li agrada,...... vam fer una primera sortida per fer-nos fotos.... Ens va costar entendre que no havíem de fer fotos "de pose", que ens havíem de centrar en algun aspecte que ens cridés l'atenció del nostre personatge. Els ulls, la mirada, el gest, el color de la pell, la brillantor del cabell, el somriure...... El centre d'interès el retratat...... Havíem de posar-nos en la pell del fotògraf.... Dirigir la foto, dir al fotografiat que havía de fer, com s'havia de mostrar...

En una segona pràctica després d'haver visionat fotògrafs (Avedon, Depardieu.....) vam intentar fer fotos "a la manera d' ells..."

En una tercera pràctica vam centrar-nos en el nostre personatge i en conèixer com podem aconseguir fer una fotografia que ens digui alguna cosa d'ell, que vagi més enllà, que ens inspiri una història, que ens porti a imaginar que mira, que ens suggereixi com se sent......

Ens ha agradat molt conèixer les possibilitats d'una càmera, enfocar i desenfocar..... no fer servir massa el zoom sinó moure'ns nosaltres, apropar-nos, allunyar-nos (de vegades sembla que has enfocat bé però després es veu borrós) no utilitzar el flash, deixar distància entre el personatge i el fons. Si el fons queda flou, quan mirem la foto la mirada ens porta al personatge.

De les tres pràctiques que us expliquem en total hem fet de 10 a 12 fotografies cadascun. Us presentem la nostra tria, dos o tres retrats del grup de 20 alumnes de 1r ESO A, les hem posat dient qui ens ha fet de fotògraf......! Quan tinguem la tria definitiva us mostrarem algunes de les nostres descripcions.  

 • La Sophie retrata la Clèlia

       

 • El Carles retrata el Pol

     

 • L' Adrià retrata al Daniel

         

 • L' Andrea retrata la Berta

        

 • L' Andreas retrata al Nick

      

 • L' Anna Giribet retrata la Vicky

         

 • La Berta retrata L' Andrea

       

 • L' Anna Navarro retrata la Laia

      

 • La Clèlia retrata la Sophie

      

 • El Daniel retrata l' Adrià

     

 • El David retrata al Sergi

     

 • L' Emely retrata la Karen

     

 • El Germán retrata al Joseph

     

 • La Karen retrata l'Emely

     

 • El Nick retrata l'Andreas

     

 • El Pol retrata en Carles

     

 • El Sergi retrata el David

     

 • La Laia retrata l'Anna Navarro

     

 • El Joseph retrata el Germán

     

 • La Vicky retrata l' Anna Giribet

       

  Esperem us hagin agradat!

  Anna, Vicky i Carles

         

 

Institut Milà i Fontanals (Barcelona)

Retrats

Obradoiros Programa anual

ELS RETRATS DELS NOSTRES FAMILIARS

 

1. La mare de l'Abdul

     

 

2. La mare de l'Anham

     

 

3. El pare de l'Abrar

     

 

4. El tiet de l'Asfand

     

 

5. La mare del Cazhter

     

 

6. La mare del Faruk

     

 

7. La mare del Haris

     

 

8. El pare del Jomhel

     

 

9. La mare de la Tanni

     

 

10. El pare del Husnain

     

 

11. El pare de l'Umair

     

 

12. El pare de l'Aslan

     

 

Institut La Plana (Vic)

L'Eduard, un professor jubilat

Obradoiros Programa anual

El Marlon, amb els seus germans, ha deixat l'Institut, doncs la seva família ha canviat de domicili. Des del primer dia el Marlon va tenir clar que volia fotografiar a l'Eduard. Li agrada d'ell que és feliç fent la seva feina. Sempre està envoltat d'ordinadors, i ajuda a tothom qui té un problema amb un somriure.

L'ha volgut retratar en el seu entorn habitual, la sala d'Informàtica, entre ordinadors i aparells.

L'Eduard i els ordinadors

Institut La Plana (Vic)

El Marc

Obradoiros Programa anual

El Kevin és un company que ha deixat l'Institut perquè la seva família ha canviat de domicili. Abans de marxar va fer aquesta fotografia al Marc. Li va demanar que es posès sobre el fons del suro.

Com ens ha agradat la seva expressió, espontània, i com la llum destaca una part del rostre, hem decidit incloure-la al bloc. Ell ja no acabarà el projecte de Cinema en Curs amb nosaltres. Ens sap greu i li dessitgem sort!!

 

 

Escola Montserrat Solà (Mataró)

Continuem amb els últims Retrats

Obradoiros Programa anual

Té el cabell curt, negre com el carbó i arrissat. Els ulls els té grans i molt foscos i té unes pestanyes llargues, arrissades i al•lucinants. El nas el té aixafat sobre una boca grossa i carnosa. La cara és arrodonida. És alta i es vesteix de forma tradicional com a Gambia.

 

El meu mestre de gimnàstica es diu ROC. Ell és simpàtic i graciós,... En ROC té el ulls marrons, un nas una mica punxegut, les orelles petites i la boca una mica grossa. Ell quan era una mica més jove jugava en el barça amb en Pep Guardiola.

 

Mihaela és la meva germana. Té ulls verds, és alta, la pell la té clara amb algunes pigues. És simpàtica i amable. El color de seu cabell és castany. Li agrada mirar la tele i el facebook. És bona persona, tot i que m'agafa les meves coses, i li agrada anar amb les seves amigues.

Institut Joan d'Àustria (Barcelona)

Enlairar l'ànima i el fum dels records

Obradoiros Programa anual

Aquesta noia és una amiga meva que es diu Tamara. Vaig escollir aquestes fotos perquè a mi m'expressen sentiments, com l'ànsia de voler despegar al cel i ser lliure, les ganes de poder volar o els records, l'oblit, la timidesa. En la primera foto volia expressar la motivitat de ser lliure i a la segona volia destacar la timidesa, la normalitat i la textura.

Páxinas

Subscribirse a RSS - Construír o retrato