Colegio Montserrat - Orcasitas (Madrid)

Planos a la manera de los Minutos Lumière

Talleres Documentales

A través de la imagen en movimiento hemos continuado explorando el barrio de Orcasitas. Aquí os dejamos algunos planos a la manera de los Minutos Lumière. Cuando Jonás nos propuso realizarlos, nos mostró -entre otros ejemplos- algunos fragmentos de "Of Time and the City" de Terence Davies, "Walden" de Jonas Mekas y "Amsterdam Global Village" de Johan van der Keuken. Nos impactó el empleo de travellings -filmados desde un tren o un coche- para retratar las ciudades, hasta el punto de inspirarnos en ellos para la realización de los tres primeros planos. En cambio, en el último hemos dejado las calles para subir a lo más alto del barrio y reflejar su cotidianeidad de otra manera. Esperamos que os gusten.

 

Institut Quatre Cantons - TGPE (Barcelona)

Segona setmana fent Cinema en curs

Talleres Documentales

  L'associació A bao a qu, a través d'una carta ens va fer arribar el nostre encàrrec: era rodar, amb grups o individualment, un o més minuts Lumière del barri del Poblenou. Si era possible, havíem de gravar coses que potser després d’uns anys deixarien d’existir i que, per tant, tenen un valor històric i documental. La setmana passada va venir una experta del cinema, la Meritxell i ens va passar algunes vistes Lumière per veure què eren i com eren i explicar-nos una mica d'història del cinema. L'endemà vàrem seguir veient i comentant algunes vistes Lumière a classe, com la de l'Arribada del tren a l'estació que tots desitjàvem veure i que aquí us deixem:

VTS 02 1 from Anna Gou on Vimeo.

A alguns de nosaltres ens va semblar molt estrany que els primers espectadors d'aquell film tinguessin por del tren i s'aixequessin de les cadires pensant-se que se'ls tirava al damunt! També, en la vista de les Dones que renten al riu vàrem fer molts comentaris sobre els senyors que s'estan sense fer res mirant la càmera. Amb aquesta vista vàrem poder comprovar que no tots els films dels Lumière tenen un principi i un final; n'hi ha que tenen moltes accions simultànies però contínues.La vista de l'Enganxall del camió ens va sorprendre pel nombre de cavalls i amb ella vam aprendre la importància del lloc de col·locació de la càmera. També vam aprendre que és important generar expectació per captar l'atenció del públic. A partir d'aquests visionats vàrem aprendre que una vista Lumière consta d'un sol pla documental rodat amb la càmera fixa i que perquè no sigui avorrit cal que passin moltes coses alhora o que hi hagi una intriga o sorpresa. També vam aprendre que els plans cal planificar-los una mica abans, tot i que cal comptar que sempre hi haurà molts factors deixats a l'atzar. Quan ja teníem clar què era una vista Lumière vàrem fer una pluja d'idees de possibles minuts Lumière que nosaltres poguéssim rodar pel barri. En en  van sortir un munt i els vàrem poder classificar en diversos apartats: oficis, espectacles/coreografies, esports i transports.Us deixem una foto de la nostra pissarra amb la pluja d'idees:

 

 

Ja teníem les idees, així que ens vam ajuntar en grups de duess o tres persones i ja hem començat a buscar informació sobre possibles espais, fàbriques, botigues, .... interessants pel barri. Alguns grups ja han gravat les seves primeres proves per veure quina seria la millor perspectiva i hora per gravar. D'altres seguim buscant o esperem la resposta d'alguna fàbrica o espai per poder-hi anar la setmana vinent.

Les idees que tenim són: L’arribada d’un tramvia, la cuina d’un restaurant, panoràmica des d’un ascensor d’un hotel, uns pescadors que arriben a port,  en un taller de creació de circ, l'arribada d'una cursa, des de la cabina del metro, fer un travelling des d'un transport, els artistes de La Escocesa, una fusteria, el mercat dels Encants, una fàbrica metal·lúrgica, el grup de percussió Brincadeira, la fàbrica Nissan, els skaters del Fòrum, com fan un kebab, ...i d'altres que ens van apareixent ara que ja en sabem més!

Us deixem en primícia algunes fotografies i vídeos de les nostres primeres documentacions:

 

 

 

Des de la cabina del metro from Anna Gou on Vimeo.

Pescadors de Barcelona from Anna Gou on Vimeo.

Institut Quatre Cantons - TGPE (Barcelona)

Presentació Institut 4 cantons

Talleres Documentales

Hola!

Som l'Institut Quatre Cantons. L’institut està situat al Camí Antic de València, al barri del Poblenou de Barcelona. És un institut força gran i molt nou, ja que que només fa tres cursos que funciona.

El nostre logotip és una xemeneia perquè antigament al solar on hi ha l'institut hi havia una fàbrica de productes químics. La van enderrocar però van conservar-ne la xemeneia.

Aquest curs els alumnes de 2n i 3r de la ESO realitzem dos vegades al curs un TGPE (Treball Globalitzat de Proposta Externa), que és un projecte que ens encarrega una institució o empresa de fora de l'institut. Ara hem començat el TGPE de Tardor i podíem escollir entre 5 propostes:

 Sala Beckett/Obrador internacional de dramatúrgia

 TransformaFilms

 Hangar

Fundació Vila Casas – Museu Can Framis

 Associació A Bao a Qu – Projecte Cinema en curs

Museu Blau

Nosaltres, és clar, som els alumnes  del TGPE de Cinema en curs. Està format per 20 nois i noies de 2n. i 3r. d’ESO.

Hem començat doncs amb aquest projecte en el qual, de moment, ens estem sorprenen amb les meravelles que hi ha en un pla de només un minut. Per ara hem après qui són els germans Lumière i què són les vistes Lumière.

Esperem veure com continua aquest  projecte i estem impacients per aprendre tot  el que hi ha darrera la càmera.

 

Aquesta és la nostra foto (de dalt a baix i d'esquerra a dreta):

Pol F., Christian, Paula, Julia, Maria, Clàudia, Alba, Sara

Marina, Yelena, Júlia, Gabriel, Mari, Arnau, Pol P., Ivan, Gerard

Andrea i Eva. 

A la foto hi falten l'Àlex i en Gènia que per diverses raons no hi poden sortir. 

Mentwajê do olhar e sentir (Aldeia Pedra Branca, Estat de Tocantins, Brasil)

Minutos Lumière / Minuts Lumière

Talleres Documentales

Nessa prática inspirada pelo trabalho dos irmaos Lumière, cada aluno deveria filmar um plano seguindo as regras do jogo:

- o plano deveria durar um minuto

- a câmera deveria ser fixa

- deveria acontecer alguma transformação nesse plano

Minutos Lumière é uma prática realizada em agosto de 2013.

Escola Riera de Ribes (Sant Pere de Ribes)

Valoracions dels minuts Lumière

Talleres Documentales

A l’hora del rodatge estava nerviosa perquè sabia que no ens podíem equivocar, ja que els minuts els podíem gravar només un cop.

El rodatge va anar bastant bé, però hi va haver un moment que en el pla no hi havia ningú, però per sort, el so ho salvava. He après que el cinema no és gens fàcil i s’ha de tenir tot preparat. És una feina dura i divertida. Personalment, l’experiència m’ha agradat molt!

 

Èlia, 6è

 

Esperava el minut com ha sortit, però amb més cavalls. M’ha sorprès que el minut passes tan ràpid, i que passessin cavalls tan a proa de nosaltres. He après moltes paraules noves.

 

Giselle, 4t

 

A mi el rodatge em va anar molt bé. Les ovelles van arrancar a córrer i desprès esperaven les petites i el pastor. He après paraules com enquadrament, enfocament, zoom,…

 

Guillem, 4t

 

 

El rodatge va estar molt bé, però no el vam preparar massa. Ens vam sentir com uns directors de cine. Ens ha sorprès com de xulo ha quedat l’últim minut que vam gravar al port.

 

Pau Delgado i Pablo, 5è

 

Em vaig sentir nerviosa i impacient. No va passar com esperava, però m’ha agradat. M’ha sorprès que les ovelles ens miressin.

 

Nerea, 4t

 

 

He après que una persona sola no pot gravar un minut Lumière. El rodatge va anar molt bé, però el meu grup no el vam preparar massa. Pensava que només en faríem un al port. Em vaig sentir com un director de cine!

 

Àlex Salvador , 5è

 

El rodatge va anar bé i en tenia moltes ganes. Una ovella es va parar i totes es van parar. Em vaig sentir nerviosa i impacient. M’ho esperava diferent però m’ha agradat.

 

Raquel, 4t

 

 

El meu rodatge va anar molt bé, el vaig preparar molt i va valdre la pena. M’ha agradat fer-ho. Ha sortit com esperava, i m’ha sorprès un senyor que mira a la càmera des de dins del tren. Per la resta, molt bé.

M’he sentit molt bé a l’hora de gravar i he fet una cosa que m’agrada molt. Amb les persones que he treballat m’he sentit molt a gust.

 

Max, 6è

 

 

M’ha agradat fer el racó de cinema. Va ser molt xulo anar a gravar a l’estació amb el Max. Jo vaig portar el so.

 

Gemma, 6è

 

 

El nostre rodatge al port va anar molt bé, tot i haver fet els dos primers minuts sense planificar. Ho hauríem d’haver planificat millor. M’he sentit identificat i molt content per la feina feta.

 

Jupp, 5è

 

Em gravat les neules i em vaig sentir molt bé. Ho vaig preparar molt. Vam tenir un error al minut, ens vam deixar la bossa de la càmera a terra i es veu.

 

Abril, 6è

 

 

El rodatge de les neules va anar molt bé, però vam fallar en una cosa, i és que ens vam deixar la bossa de la càmera i surt a l’enquadrament. Em vaig sentir molt a gust.

 

Tania, 6è

 

Em vaig sentir amb ganes, i també nerviós i cansat perquè ens vam llevar molt aviat per filmar la sortida del sol des del tren. Esperava una xorrada de vídeo però ha estat tot el contrari. He après coses noves dels companys i m’he fet amic de gent que no coneixia.

 

Hugo, 4t

 

 

Jo també en tenia ganes i em vaig sentir nerviós i cansat perquè ens vam llevar molt aviat per gravar des del tren. L’esperava més xulo però ha estat bé. El rodatge va anar molt bé.

 

Marc, 4t

 

M’he sentit bé quan les ovelles sortien. M’ha agradat el racó.

Mohammed, 4t