Institut de Tona (Tona)

Estrena dels nostres films dels tallers de Retrats dels avis

Talleres Documentales

La senyora Maria

 

La senyora Pepeta

Amb el film hem aconseguit explicar el dia a dia d’una persona gran. També volíem mostrar el seu interès per la tecnologia, ja que va a cursos d’informàtica.

Els espais que hem triat són els que la senyora Pepeta freqüenta més. Són el carrer, perquè sempre va amunt i avall caminant, també l’aula d’informàtica i finalment el pati de casa seva, que és el lloc on fa ganxet i on té gran part dels seus records.

D’entre els visionats de fragments que vam fer amb la Vero abans de començar a pensar en la nostra peça, n’hi ha un de molt inspirador: Fuente Álamo, de Pablo García Pérez de Lara. En el fragment apareix una senyora gran a casa. Es prepara un cafè, i podem veure fotografies i objectes per la casa, que formen part de la seva vida i de la seva història. En el nostre fragment, la Pepeta acaba fent ganxet.

Amb la nostra peça volem mostrar la quotidianitat de la Pepeta, el seu dia a dia. L’hem triat a ella perquè és una senyora gran de Tona de tota la vida, i a més, es mou pels mateixos espais que nosaltres, és propera a la nostra realitat.

A l’hora de preparar la nostra peça, primer de tot vam fer-li una entrevista de prova, d’uns 5 minuts. Després en veure que ens interessava, vam anar a fer-li les fotos de prova i preguntar-li què feia al seu dia a dia.

Vam fer una llista dels plans que volíem, tot i que després vam variar l’ordre per filmar-los. Vam començar pels carrers on ella camina i les vistes que té. Després vam fer plans sobre com treballa al curs d’informàtica i finalment també la vam filmar a casa seva fent ganxet.

Els plans més interessants per nosaltres són aquells on ella surt fent ganxet perquè es filmen a casa seva, podem veure el seu espai diari. Hi ha fotografies i objectes que ens mostren els seus records, ens donen informació sobre la seva vida.

També són interessants els plans de l’ordinador perquè ens parlen de la seva inquietud per aprendre, per conèixer coses noves.

Quan parlàvem amb ella la Pepeta constantment ens deia: 'estudieu, vosaltres que podeu. Aprofiteu el temps, no perdeu l'oportunitat'.

A l’hora de fer el muntatge, vam poder participar per torns, i amb l’ajuda de la Vero vam triar quins plans volíem incloure i en quin ordre.

Institut de Tona (Tona)

Valorem la feina feta

Talleres Documentales

El projecte de Cinema en curs ha estat entretingut i hem après a fer servir diferents materials de cinema.

Encara que al principi ens va costar motivar-nos, al final el resultat ha estat molt bo. Ens hem anat implicant una mica més i hem estat capaços de pensar els guions i manipular la càmera, micròfon...

El projecte també ens ha ensenyat a poder relacionar-nos amb les persones grans, ha sigut interessant perquè ens han explicat moltes coses de les seves vides i també ens han donat consells. Per a nosaltres és poc habitual relacionar-nos amb persones grans, i ha estat una experiència enriquidora.

Institut de Tona (Tona)

Rodatge amb la senyora Pepeta

Talleres Documentales

Ahir dimarts dia dos de desembre vàrem fer el rodatge  de la Pepeta.

Vam quedar a les nou a casa seva. El primer pla va ser d’ella caminant com si anés a les classes d’informàtica. Va agafar la maleta i el seu barret a conjunt amb la jaqueta, és molt presumida.

El següent pla va ser de les vistes que veia ella des d’allà.

Un cop acabats els plans d’ella caminant, vam anar al Punt Jove a l’aula d’informàtica on ella fa classes. Allà vam fer tres plans diferents del que feia, el primer d’ella com si acabes d’arribar a l’aula i anés a obrir l’ordinador per mirar el correu. Després li vam fer un pla des de darrera seu. L’últim pla d’aquella aula va ser des del costat, enfocant-li la cara.

Uns dels últims plans va ser d’ella fen ganxet,  en vam fer quatre plans. El primer va ser un pla general en el que es veia ella fen ganxet i el que feia. L’altre va ser de les seves mans, com feia ganxet i l’últim va ser de la cara.

Vam fer molta feina. Ara hem d’esperar el muntatge abans de poder veure els resultats!

Institut de Tona (Tona)

Sessió de rodatge amb la senyora Maria

Talleres Documentales

El passat 26 de novembre, a les 9 del matí, vàrem quedar amb la senyora Maria. Vam començar fent algunes escenes sortint del portal de casa seva. Estàvem una mica nerviosos però amb ganes perquè nosaltres havíem de muntar l'equip de gravació. Vam fer més d'una presa perquè passaven cotxes o nosaltres no estàvem preparats. Després vam anar a la fruiteria on ella sol anar a comprar cada dimecres i vam haver de muntar un altre cop l'equip de gravació perquè anàvem rotant els personatges mentre gravàvem.

Hi Havien avis que s’interessaven pel projecte i més d'un ens va demanar de què tractava. Quan vàrem acabar de gravar l'escena, el propietari de la fruiteria ens van regalar una bossa de mandarines que estaven boníssimes. Després la vam acompanyar a comprar les coses que necessitava per fer la recepta. Vam anar a casa seva per acabar de fer les escenes que ens faltaven; va cuinar el què ella acostuma a cuinar cada dimecres (pèsols amb pernil), una de les companyes va ser la convidada de tastar el menjar, mentre els altres anàvem enllestint el projecte.

Finalment, en acabar el projecte, tots ens vam sentir molt contents perquè havíem fet el nostre primer rodatge.

Institut de Tona (Tona)

Sessió fotogràfica amb la senyora Pepeta

Talleres Documentales

El dimarts dia 18 de novembre vam quedar, a les 12:15, a casa la sra. Pepeta per fer el treball fotogràfic. Els primers plans fotogràfics van ser navegant amb l'ordinador, ja que vam aprofitar per ensenyar-li a fer unes coses que no sabia. Després, ens va ensenyar unes fotos on estava a la piscina nedant; no les hi vam poder fer nosaltres perquè com que és hivern la piscina està tancada. I a continuació li vam fer unes fotos fen ganxet. Després ella es va posar una mantilla que va fer amb ganxet, se la va penjar a l'esquena, es va posar de la seva "banda bona" i va dir: -Ja la pots fer!

Després de veure tot el que feia i fa amb el ganxet, ens va ensenyar un arbre genealògic de fotos, començant pels besavis i acabant per ella i el seu home. Finalment, vam baixar al carrer amb el seu maletí d’informàtica, com si vingués de l'escola d’informàtica, i li vam fer l’última foto tot pujant les escales de casa seva.

 

Institut de Tona (Tona)

Els avis, font d’experiència

Talleres Documentales

Després d’entrevistar i parlar amb alguns avis, tots junts hem elaborat aquest text:

Els avis, font d’experiència.

Els avis són aquelles persones grans que ens trobem dia a dia, persones que tenen experiència i saviesa. Un avi és experiència perquè ha viscut moltes coses a la vida i ha vist els canvis en el món. El que més ens crida l’atenció dels avis és precisament la seva experiència.

Aquesta experiència, que han anat acumulant, ens la poden explicar als joves. A la seva vellesa, rere els canvis físics i mentals experimentats, l’avi necessita descansar perquè ser vell implica que el temps passa al llarg de la vida. Un vida que fa de l’avi un ser d’experiència gràcies a aquest temps viscut durant el qual ha vist i observat fets que l’han ensenyat a viure.

L’experiència és qualsevol situació que ha tingut a la vida i que ha marcat a la persona. Si una persona té més experiència pot entendre millor als altres i els pot fer veure com han canviat les coses. Els avis són com un tresor perquè, malgrat les seves vides hagin pogut ser molt dures, encara segueixen fent el seu camí, acumulant experiència.

I... a més experiència, més saviesa.

Institut de Tona (Tona)

Ens presentem

Talleres Documentales

Hola!

Som els alumnes de 4t de l'Aula Oberta de l'Institut de Tona.

Ens fa molta il·lusió començar aquest projecte de Cinema en Curs, ja que és el primer any que hi participem.

El nostre grup està format per l'Àlex, l'Adrià, la Fabiola, la Montse, la Míriam, en Guillem, el Yonatan, la Hakima, l'Oriol i el Gerard.Aquest és el nostre darrer curs en el centre i ens sembla que aquest projecte és una bona forma de gaudir i ens pot deixar un bon record.

Esperem tenir una bona experiència.Moltes gràcies!